RODITELJI, SLIKE DECE S MORA NE KAČITE NA INTERNET

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

29.07.2017

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona je godišnjih odmora, tokom kojih roditelji masovno kače fotografije golišave dece sa plaže i ne sluteći da im tako mogu naškoditi. Iako je većini ljudi to verovatno slatko, drugi ih mogu gledati u sasvim drugom svetlu, upozoravaju stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Budite oprezni kada objavljujete fotografije na Fejsbuku, Instagramu...

Kada jednom fotografije dospeju na internet, svako ih može koristiti i zloupotrebiti. Tako se pre nekoliko godina desilo da je jedna majka objavila fotografiju deteta iz porodilišta i ta slika je zloupotrebljena za potrebe nagradne igre, kaže stručnjak za IT bezbednost Jovan Šikanja.

VELIKI RIZIK

- Većina sajtova u uslovima korišćenja navodi da, kada okačimo sadržaj, mi više nismo njegovi vlasnici. Tako svakome kome je naša fotografija dostupna može da je skine, podeli i zloupotrebi na milion načina. Roditelji uvek moraju biti svesni tačno koji su rizici kod postavljanja slika dece i čemu se izlažemo. To jesu fotografije našeg mališana, ali mi nismo vlasnici deteta. Možda će ono, kad odraste, želeti da ih ukloni, a to je nemoguće. Ne treba dete da ispašta zbog nekog našeg lošeg izbora - upozorava Šikanja.

Australijska organizacija za zaštitu dece saopštila je da polovina materijala zaplenjena u racijama potiče upravo sa društvenih mreža, koje kradu od roditelja i šire dalje. Šikanja ističe da je verovatno slična situacija i kod nas. Pojedini pedofilski sajtovi takođe, upozoravaju oni, imaju potkategoriju "deca na plaži".

Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj apeluje na mame i tate da, ako već objavljuju fotografije dece, podese tako da ih vidi samo uzak krug prijatelja i rodbine.

OPASNIJE OD ULICE

- Već godinama održavamo radionice kako bismo edukovali roditelje o opasnostima interneta. Tehnologija je toliko uznapredovala da ni odrasli ne mogu da je isprate. Dolazite u rizik od pedofilije, roditelji mlađu decu na plaži čak slikaju bez kupaćeg, ali i od kidnapovanja, kao što smo imali slučaj s malom Mašom. Takođe, gde su tu prava dece? Internet je postao veoma opasno mesto, opasnije od ulice, i tek za deset godina ćemo postati svesni posledica svojih postupaka.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading