HEROJSKI PODVIG LEKARA KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ"! Tokom požara spasavali život pacijentu! KAD JE NESTALA STRUJA I AGREGAT PRESTAO DA RADI, DOHVATILI SE MOBILNIH TELEFONA!

Autor:

Vesti

23.06.2024

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprat na kome se incident odigrao je potpuno izgoreo, a izvor blizak slučaju je otkrio da je do požara došlo zbog kvara na instalacijama.

HEROJSKI PODVIG LEKARA KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ"! Tokom požara spasavali život pacijentu! KAD JE NESTALA STRUJA I AGREGAT PRESTAO DA RADI, DOHVATILI SE MOBILNIH TELEFONA!

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U popodnevnim časovima danas, u  Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu, izbio je požar, a tokom incidenta došlo je do nestanka struje, što je znatno otežalo situaciju, pogotovo lekarima, koji su u tom trenutku imali operaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, požar je izbio u podrumu bolnice, u jednoj od pomoćnih prostorija, a brzom intervencijom vatrogasaca vatra je uspešno lokalizovana. Nažalost, sprat na kome se incident odigrao je potpuno izgoreo, a izvor blizak slučaju je otkrio da je do požara došlo zbog kvara na instalacijama.

Tokom požara, dok je trajala evakuacija i gašenje vatre, jedan medicinski tim je hrabro nastavio sa obavljanjem operacije. Naime, kako je nezvanično saopšteno, kako bi spasili pacijenta, tim je uključio agregat koji, nažalost, nije dugo izdržao. Ipak, hrabri medicinski radnici su pomoću lampe mobilnog telefona uspešno okončali medicinski zahvat, piše SrbijaDanas.


Zanimljivo je da ovo nije prvi put da KBC "Dragiša Mišović" doživljava požar. Pre samo dve godine, slična situacija se dogodila, što postavlja pitanje o bezbednosti i održavanju bolničkih instalacija.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Bonus video


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading