SKANDAL OD 70 MILIONA EVRA: Uhapšeni zaposleni u kol-centru, na prevaru od građana uzeli DŽAKOVE NOVCA

Autor:

Vesti

08.04.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru hapšenja konfiskovana je računarska i komunikaciona oprema, ''oprema koja se koristi za nezakonite radnje'', gotovina i digitalna sredstava, nakit i luksuzni, kao i pokretna i nepokretna imovina

SKANDAL OD 70 MILIONA EVRA: Uhapšeni zaposleni u kol-centru, na prevaru od građana uzeli DŽAKOVE NOVCA

Foto: X/Dominik Reichert/Printscreen

Ruska bezbednosna služba FSB privela je petoro organizatora komunikacionog centra u Rusiji koji je pružao podršku kol-centru iz Ukrajine koji se bavio telefonskim prevarama, i koji je na taj način od građana Rusije ukrao sedam milijardi rubalja (70 miliona evra).

''U saradnji sa istražnim odeljenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, nezakonite aktivnosti grupe lica uključenih u organizaciju i rad ilegalnog komunikacionog centra koji koriste ukrajinski kol-centri za telefonske prevare i iznuđivanje sredstava od ruskih građana su u velikom obimu potisnuta'', saopšteno je iz FSB.

Navedeno je i da su sredstva koja je kol-centar na prevaru prikupio od ruskih državljana korišten za finansiranje ukrajinske vojske.

U okviru hapšenja konfiskovana je računarska i komunikaciona oprema, ''oprema koja se koristi za nezakonite radnje'', gotovina i digitalna sredstava, nakit i luksuzni, kao i pokretna i nepokretna imovina.

Kako bi prevarom uzimali novac, osumnjičeni su pozivali nasumične građane, predstavljajući se kao zaposleni u finansijskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona, nakon čega bi ih ubeđivali da prebace štednju i kreditna sredstva na takozvane sigurne račune.

'Pretresi su izvršeni u mestima stanovanja članova organizovane grupe i u kancelarijskim prostorijama koje su koristili u Moskvi, Sankt Peterburgu, Jaroslavlju, Sočiju, Moskvi i Lenjingradskoj oblasti'', rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Irina Volk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading