ODJEKNULA JE JAKA DETONACIJA, SVUDA JE NESTALO STRUJE... Meštani sela kod Ivanjice ne zaboravljaju 1999. godinu - NA LIVADE ODLAZE SA VELIKIM OPREZOM!

Autor:

Vesti

26.03.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim straha, posledice bombardavnja su i mnogo dalekosežnije.

ODJEKNULA JE JAKA DETONACIJA, SVUDA JE NESTALO STRUJE... Meštani sela kod Ivanjice ne zaboravljaju 1999. godinu - NA LIVADE ODLAZE SA VELIKIM OPREZOM!

Foto: Rina.rs

Sećanja na ratnu 1999. godinu i dalje su živa, posebno među stanovnicima Ivanjičkog sela Osonica. Iako je prošlo 25 godina, još uvek se ne osećaju potpuno bezbedno u svom inače mirnom i udaljenom kraju. Vojni objekat koji se nalazi na brdu zvanom Naočari bio je tada bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom području i dalje nalaze sredstva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnost po zdravlje i bezbednost.

- Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije video, oko kasarne je bio dim a iz njega izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo - kazao je za RINU, Dragojlo Gavrilović, meštanin sela Osonica.

Foto: Rina.rs

Osonica

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

- Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da sa traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još uvek nije ispitan detaljno, kako bi se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizizacija, brojni meštani tu imaju imanja -  dodao je Gavrilović.

On kaže da su osim straha, posledice bombardavnja i mnogo dalekosežnije.

- Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli“, kaže Dragojlo.Bombe su ostavile kratere na ivanjičkim brdima, a od vojnog objekat ostale su samo gole zidine, rovovi, iskrivljena kapija i možda po neki neeksplodirani projektil.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading