LJUDI, OPREZ! Ovaj lek se najčešće falsifikuje u Srbiji i u njega stavljaju otrov za pacove! VELIKI BROJ SRBA GA KORISTI!

Autor:

Vesti

20.03.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelić upozorava pacijente da nema opravdanja za stid prilikom kupovine lekova, te da je izuzetno važno prijaviti sumnjive lekove Agenciji za lekove radi zaštite sopstvenog zdravlja.

LJUDI, OPREZ! Ovaj lek se najčešće falsifikuje u Srbiji i u njega stavljaju otrov za pacove! VELIKI BROJ SRBA GA KORISTI!

Foto: unsplash/ Ksenia Yakovleva

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije upozorava na ozbiljne posledice korišćenja lekova koji se kupuju na ilegalnim tržištima. Prema njegovim rečima, takvi lekovi često sadrže otrove za pacove, antifriz i prah od cigle, što može imati smrtonosne posledice po zdravlje ljudi. Istaknuto je da čak svaki drugi lek kupljen preko interneta predstavlja falsifikat, a prošlogodišnja zarada na ilegalnom tržištu dostigla je neverovatnih 431 milijardu evra, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.


Na poslednjem sastanku na kojem je prisustvovao, Zelić je istakao da je SZO iznela podatak da čak 700.000 ljudi godišnje umre zbog izostanka efikasnosti lekova, koji se najčešće nabavljaju na ilegalnom tržištu. Ova alarmantna informacija ukazuje na ozbiljan problem sa kojim se suočava globalna zajednica.


Iako je situacija alarmantna na globalnom nivou, Zelić ističe da je Srbija uspešno zaštitila svoje lance snabdevanja, te da se procenjuje da je evropsko tržište manje od jedan odsto zagađeno falsifikovanim lekovima. Međutim, zabrinjava činjenica da pacijenti i dalje nabavljaju lekove na ilegalnim tržištima, stvarajući rizik za svoje zdravlje.


Zelić ističe da se u Srbiji najčešće falsifikuju lekovi za erektilnu disfunkciju, što se često nabavlja ilegalnim putem. Upozorava pacijente da nema opravdanja za stid prilikom kupovine lekova, te da je izuzetno važno prijaviti sumnjive lekove Agenciji za lekove radi zaštite sopstvenog zdravlja.

- Pacijenti se stide da uđu u apoteku. To nije nikakvo opravdanje. Oštećenja bubrega i jetre, kao nuspojeve, su česta. Ako neko dođe u posed sumnjivih lekova, treba da to prijavi Agenciji za lekove - upozorava Zelić i kaže da se falsifikuju i medikamenti za kancer.



Zelić naglašava da je vrlo teško prepoznati falsifikovane lekove bez laboratorijske analize, te da čak 50% lekova kupljenih preko interneta predstavlja lažne proizvode. On ističe da je lek siguran kada se nabavlja u apoteci, dok postoji značajan rizik prilikom kupovine van ovlašćenih prodajnih mesta.

Zaključujući, Zelić ističe da je važno da javnost bude svesna potencijalnih opasnosti koje donosi korišćenje ilegalnih lekova. Sa otrovima za pacove, antifrizom i prahom od cigle kao potencijalnim sastojcima falsifikovanih lekova, rizik po zdravlje je izuzetno visok. Stoga je neophodno da se preduzmu adekvatne mere kako bi se zaštitila javnost od ovih opasnih proizvoda.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading