VESIĆ: Deo Zvezdare dobija kanalizaciju, a Obrenovac bolje vodosnabdevanje

Autor: beograd.rs

Vesti

26.03.2018

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da deo Zvezdare dobija kanalizaciju, a poboljšava se i vodosnabdevanje u Obrenovcu, shodno donetoj strategiji grada.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrala najpovoljnijeg ponuđača za projektovanje i izgradnju više od šest stotina metara kanalizacije u park-šumi Zvezdara. Takođe, direkcija je izabrala i najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za rekonstrukciju cevovoda u Obrenovcu, u ulicama Kralja Aleksandra i Đačkog bataljona. 

- Kanalizaciju će dobiti stanovnici Zvezdarske, Idrijske i dela Lokrumske ulice. Cevi će biti povezane na kanalizacionu mrežu, koja je izgrađena 2014. godine u ulicama u donjem delu Zvezdarske šume. U ove tri ulice do sada nije bilo kanalizacije, što je stanovnicima stvaralo probleme u odvođenju otpadnih voda, a ujedno je i negativno uticalo na okolno zemljište, s obzirom na to da se cela lokacija nalazi u zoni umirenog klizišta - naveo je Vesić. 

Gradski menadžer je precizirao da su ovi radovi značajni s obzirom da nedostatak kanalizacione mreže u Zvezdarskoj šumi ima niz negativnih posledica, kao što je ispuštanje kanalizacije direktno na niže delove koji su gusto obrasli rastinjem. Otpadne vode se zatim zadržavaju i na taj način se stvaraju bare iz kojih se šire veoma neprijatni mirisi, posebno u letnjem periodu. Potencijalnu opasnost predstavlja i problem stvaranja manjih klizišta, koja na ovom mestu nisu aktivna, ali se izgradnjom kanalizacije sprečava njihov nastanak, dodao je Vesić.

Kad je reč o cevovodu u Obrenovcu, izabrani ponuđač će, po isteku roka za žalbu i dostavljanju neophodnih sredstava finansijskog obezbeđenja, započeti radove na rekonstrukciji 610 metara azbestno-cementnog cevovoda, koji će biti zamenjen novim polietilenskim cevima prečnika 630 milimetara. 

RepublikaFoto: Republika

- Postojeći cevovod se koristi za vodosnabdevanje kolektivnih i stambenih zgrada i njegovom rekonstrukcijom ovim stanarima će se obezbediti urednost u snabdevanju - rekao je Vesić.


Istovremeno, istakao je Goran Vesić, sadašnji cevovod deo je i magistralnog cevovoda i njegovom rekonstrukcijom i povećanjem prečnika poboljšaće se snabdevanje vodom šireg područja Obrenovca.

Vrednost projektovanja i izgradnje pomenute kanalizacije iznosi 14,9 miliona dinara, a biće potrebno oko 15 meseci za izradu tehničke dokumentacije, pribavljanje neophodnih saglasnosti i izvođenje radova. Vrednost rekonstrukcije pomenutog cevovoda iznosi 33,9 miliona dinara, a za dobijanje neophodnih saglasnosti i izvođenje radova određen je rok od četiri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading