CENA IZNIJMLJIVANA STANA U BEOGRADU I DO 13 EVRA PO KVADRATU! Sve veća potražnja za kućima u okolini prestonice!

Autor:

Vesti

22.02.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najteže je izdati srednji segment, stanove koji nisu ni za samce, a ni za porodicu. Takođe, aktuelne su i kuće u blizini Beograda.

CENA IZNIJMLJIVANA STANA U BEOGRADU I DO 13 EVRA PO KVADRATU! Sve veća potražnja za kućima u okolini prestonice!

Foto: shutterstock

Dnevna soba

Cena iznajmljivanja stanova u prestonici Srbije je do 13 evra po kvadratu, a najveći porast cena stanova u Beogradu i većim gradovima, dok potražnja opada na Zlatiboru i Kopaoniku, kaže analitičar za nekretnine Milić Đoković.

On naglašava da je trenutno stanje na tržištu nekretnina vrlo konfuzno i bez jasnih pravila, ali ističe da je njegov savet da se nekretnine kupuju kad god je to moguće.

Đoković takođe primećuje da je potražnja za nekretninama opala na Zlatiboru i Kopaoniku, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa.


Đoković ističe da cena iznajmljivanja stanova zavisi od veličine, strukture, opremljenosti i mikrolokacije, te da se u proseku kreće od sedam do 10 evra po kvadratnom metru. Na vrhunskim lokacijama cena ide od 10 do 13 evra, a traže se porodični i mali stanovi. Najteže je izdati srednji segment, stanove koji nisu ni za samce, a ni za porodicu. Takođe, aktuelne su i kuće u blizini Beograda.

Advokat Nikola Premović ističe da su sva fizička i pravna lica koja izdaju nekretnine dužna da plate porez na prihod od nepokretnosti, u iznosu od 20 procenata na ukupnu cenu zakupnine. On takođe predlaže uvođenje zakonske obaveze da se ugovori o zakupu zaključuju u formi solemnizovane javnobeležničke isprave, kako bi se imala precizna evidencija o broju zaključenih ugovora o zakupu.

Premović naglašava da bi ovo rešenje zaštitilo i zakupodavce i podstanare, omogućavajući brži postupak iseljenja u slučaju sporova, kao i preciznije ugovore koji bi regulisali prava i obaveze obe strane. Takođe, ističe razliku između ugovora koji su zaključeni na određeno i neodređeno vreme, te kako ova distinkcija utiče na prava i obaveze ugovornih strana.

Kako kaže, jasna pravila i precizni ugovori bi doprineli stabilnosti tržišta nekretnina i zaštitili kako zakupodavce, tako i podstanare od potencijalnih sporova i nejasnoća.

- Ugovori koji su zaključeni na određeno vreme se mnogo teže raskidaju samovoljom zakupodavca, jer postoji svega par zakonskih osnova zbog kojih se može raskinuti takav ugovor, poput neplaćanja zakupnine ili korišćenja stana suprotno nameni. Ugovori o zakupu zaključeni na neodređeno zavise od volje zakupodavca koji u svakom trenutku može, uz otkazni rok, da otkaže ugovor o zakupu - zaključuje Nikola Premović za Kurir.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading