ŠAKALI NA ULICAMA BEOGRADA: Da li je ovo znak da divlje zveri preuzimaju kontrolu?

Autor:

Vesti

20.02.2024

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šakali u Borči: Susreti sa divljim zverima

ŠAKALI NA ULICAMA BEOGRADA: Da li je ovo znak da divlje zveri preuzimaju kontrolu?

Foto: printscreen/instagram/mojenaselje

Šakal


Meštani beogradskog naselja Borča nedavno su bili iznenađeni kada je jedan od njih uočio šakala u svom dvorištu. Ovo nije prvi put da se ova divlja životinja pojavljuje u ovom delu prestonice, a 2015. godine je jedan meštanin uspeo da odbrani svoju mačku od napada šakala. Nedavno je viđen i šakal u području Beljarice, nadomak Beograda, što ukazuje na to da se ove divlje zveri sve češće pojavljuju u blizini naseljenih mesta.

Ekspanzija populacije šakala

Šakali su divlje životinje nalik psima, teški između 11 i 13 kilograma, i iako ne predstavljaju ozbiljnu pretnju ljudima, mogu da ujedu. Njihova glavna hrana su klanični otpad i glodari na poljoprivrednim površinama. Iako je teško proceniti tačan broj šakala u okolini prestonice, njihova populacija je u porastu, iako su pod velikim lovnim pritiskom.

Reakcija meštana

Nakon upozorenja jednog meštana na društvenim mrežama, mnogi su postali zabrinuti za svoje kućne ljubimce i pozvani su da budu oprezni. Ovakvi susreti sa divljim životinjama definitivno izazivaju nelagodu u zajednici, ali istovremeno podstiču svest o potrebi očuvanja prirodne ravnoteže.


Susreti sa divljim zverima poput šakala u naseljenim mestima postaju sve učestaliji, a meštani moraju biti svesni prisustva ovih životinja u njihovoj okolini. Važno je da se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti kako bi se izbegli neželjeni susreti i očuvala ravnoteža između ljudi i divljih životinja.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading