U ZEMUNU ŽIVEO PRVI VAMPIR! O misterijama iz najlepše opštine u Beogradu se MALO ZNA: Sada ćete na ovaj deo prestonice POTPUNO DRUGAČIJE GLEDATI - Razloga je više! (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

26.01.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovu priču malo ko zna.

U ZEMUNU ŽIVEO PRVI VAMPIR! O misterijama iz najlepše opštine u Beogradu se MALO ZNA: Sada ćete na ovaj deo prestonice POTPUNO DRUGAČIJE GLEDATI - Razloga je više! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Gardoška kula je jedna od najpoznatijih znamenitosti Zemuna, a njeni zidovi kriju tajne koje intrigiraju mnoge. Prema legendi, Turci su tokom svoje vladavine u Srbiji sakrili blago u zidovima ove kule, ali do danas to blago nije pronađeno.

Još jedna interesantna priča vezana za Gardošku kulu jeste legenda o "Kulašu Janiki", zidarskom majstoru koji je odbio da je popravi, tvrdeći da će se srušiti pre nego što završi svoj posao. Nakon što su ga optužili za neposluh, legenda kaže da je proveo godinu dana u kuli pre nego što je pristao da je popravi, te je dobio nadimak "Kulaš Janika". Iako se ova priča smatra legendom, ime "Kulaš Janika" i dalje je povezano sa Gardoškom kulom.


Vampir iz Zemuna - Legenda o Savi Savanoviću

Zemun je domaćin jedne od najpoznatijih legendi o vampirima - legendi o Savi Savanoviću. Prema predanju, Sava Savanović je živeo u starom vodenom mlinu na obali Dunava i navodno je bio vampir. Njegovi napadi nisu bili smrtonosni, ali su ostavljali ljude oslabljene i bolesne. Ova legenda inspirisala je srpskog pisca Milovana Glišića da napiše svoju poznatu priču "Pripovetke o vampirima", koja je postala jedna od najpoznatijih srpskih narodnih priča i proslavila je vampira iz Zemuna u svetu. Mlin u kome je navodno živeo Sava Savanović obnovljen je 2012. godine i pretvoren u turističku atrakciju.

Foto: RINA

 

 


Dunavska zmija - Čuvar vodene reke

Legenda o Dunavskoj zmiji je još jedna od priča koje intrigiraju ljude. Prema ovoj legendi, u dubinama Dunava živi zmija dugačka preko 30 metara, koja izranja na površinu samo jednom godišnje, na Vidovdan. Legenda kaže da zmija ima moć da utiče na kvalitet vode u Dunavu i da obezbedi dobru ribolovnu sreću onima koji joj se poklone. Iako se Dunavska zmija smatra samo legendom, mnogi i dalje veruju u njeno postojanje, a priče o susretima sa zmijom intrigiraju mnoge ljude.

Tito u Zemunu - Posete vođe Jugoslavije

Zemun je takođe bio svedok poseta Josipa Broza Tita, bivšeg predsednika Jugoslavije. Jedna od njegovih najpoznatijih poseta bila je tokom Drugog svetskog rata, kada je posetio partizanske snage koje su se borile protiv nacističke okupacije. Nakon rata, Tito je posetio Zemun nekoliko puta, držeći govore o značaju radničke klase i posećujući fabriku "Gumoplastika". Posete Tita Zemunu bile su važne za grad i za celu Jugoslaviju, ističući značaj ovog grada u borbi za slobodu i nezavisnost.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 


Zemun je grad bogate istorije i kulturne baštine, a legende koje se vezuju za ovaj deo Beograda dodatno doprinose njegovoj posebnosti i privlačnosti za posetioce širom sveta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading