KAŽU DA JE DAVIO LJUDE U SNU, I TO ZBOG OPANAKA! Ko je Petar Blagojević, prvi srpski vampir?!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje sačuvana dokumentacija i svedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu.

KAŽU DA JE DAVIO LJUDE U SNU, I TO ZBOG OPANAKA! Ko je Petar Blagojević, prvi srpski vampir?!

Foto: Pixabay

U srcu srpske istorije krije se zagonetna priča o Petru Blagojeviću, često nazivanom prvom srpskom vampirom. Legenda kaže da je ovaj tajanstveni lik živeo u 18. veku u selu Kisiljevu kod Velikog Gradišta, gde je postao predmet straha i fascinacije. Postoje sačuvana dokumentacija i svedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu.

Strah od Noćnog Lutanja

Petar Blagojević je navodno preminuo 1725. godine, ali ubrzo nakon sahrane, počeli su da se javljaju izveštaji o njegovom noćnom lutanju i ujedima meštana. Ove priče su brzo stvorile mit o vampiru koji je pohodio svoje sopstveno selo. Predanje govori da je zaredom umrlo devet meštana ovog sela, a pre no što su izdahnuli, govorili su o svojim snovima u kojima ih je posećivao Petar Blagojević.

Strah i Misterija

Iako su mnogi sumnjali u istinitost ovih tvrdnji, lokalno stanovništvo je bilo u strahu, te su se preduzele neobične mere kako bi se zaštitili od navodnog vampira. Ovo je stvorilo atmosferu misterije, a priče o Petru Blagojeviću su se proširile i van granica sela. Svoje žrtve Petar je opsedao u potrazi za hranom i cipelama, a potom ih je davio u snu. Pričalo se da se čak i njegova žena požalila da on noću dolazi od nje tražeći opanke.

Vampirska Legenda

Danas, pitanje da li je Petar Blagojević zaista bio vampir ili samo žrtva lokalnih verovanja i straha, ostaje neodgovoreno. Ipak, njegova legenda ostaje deo srpske folklorne baštine, intrigirajući i fascinirajući 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading