KO VRAĆA DUGOVE POSLE SMRTI PENZIONERA? Uvedena je jedna VAŽNA NOVINA - Ovo banke više ne smeju da rade!

Autor: D.B.

Vesti

16.01.2024

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke i poverioci, prema novim propisima, neće smeti ni da sa računa skidaju novac za neizmirene rate preminulog penzionera.

KO VRAĆA DUGOVE POSLE SMRTI PENZIONERA? Uvedena je jedna VAŽNA NOVINA - Ovo banke više ne smeju da rade!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Shutterstock

Bez obzira na datum u mesecu kada penzioner premine porodica će ubuduće imati pravo na isplatu celokupne njegove penzije za taj mesec. Prema najnovijim pravilima, koja važe od početka godine naslednicima će pripasti ceo iznos, a ne kao do sada, proporcionalni deo do dana smrti korisnika.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su stupile na snagu 15. septembra prošle godine, a primenjuju se od 1. januara ove godine, tražili su predstavnici najstarijih. Razlog tome je što se, kako kažu, ranije dešavalo da PIO fond, recimo, uplati ceo ček, a da porodica posle mora da vraća deo koji je uplaćen na račun posle smrti. Dešavalo se i da banke skidaju rate kredita, iako je po zakonu taj novac porodica trebalo da vrati PIO fondu.

Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" objašnjava da kada korisnik penzije premine, na primer, 10. marta, naslednicima je pripadala samo trećina penzije.

- PIO fond bi uplatio ceo iznos, jer je čovek kada se isplaćivao ček bio živ i onda je porodica morala da vraća novac koji im je uplaćen. To je bilo komlikovano ne samo za PIO fond, već i za naslednike - kaže Grabundžija.

Banke i poverioci, prema novim propisima, neće smeti ni da sa računa skidaju novac za neizmirene rate preminulog penzionera. Sve dok se ne završi ostavinska rasprava pare sa bankovnog računa ne smeju da se uzimaju.

U Fondu PIO kažu da će za korisnike prava koji su preminuli počev od 1. januara ove godine, od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo.

Fond PIO je kao primer naveo da u slučaju da penzioner premine 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju onima koji bi je dobili pripada najranije od 1. aprila.

Banka je od Nove godine obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade koji su isplaćeni nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je penzioner preminuo, vrati Fondu na njegov zahtev i ne može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava. Isto važi i za poverioce kojima su uplaćena sredstva nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, po osnovu realizacije obustave od penzije.

Sve kupovine na administrativnu zabranu, neće smeti naknadno iz tih para da se namiruje, nego mora da ostane cela penzija koja ide naslednicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading