VRTIĆI U BEOGRADU NE RADE 8. JANUARA! Prihvaćena preporuka Vlade Srbije!

Autor:

Vesti

05.01.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božić ove godine pada u nedelju, 7. januara, kada je inače neradni dan, a kako se crkveni praznici ne prenose na sledeći dan, radno vreme za 8. januar trebalo je da bude uobičajeno dok Vlada nije donela preporuku.

VRTIĆI U BEOGRADU NE RADE 8. JANUARA! Prihvaćena preporuka Vlade Srbije!

Foto: Shutterstock

Vrtići u Beogradu, u ponedeljak, 8. januara, neće radini, saznaje Blic u Skupštini grada Beograda.

Vlada Srbije saopštila je da je na jučerašnjoj sednici usvojen zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u Srbiji da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića ‒ 8. januara 2024. godine, na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pa je ova odluka Grada Beograda, u skladu sa preporukom Vlade Srbije.

Podsetimo, Božić ove godine pada u nedelju, 7. januara, kada je inače neradni dan, a kako se crkveni praznici ne prenose na sledeći dan, radno vreme za 8. januar trebalo je da bude uobičajeno dok Vlada nije donela preporuku.

Inače, građani Srbije će u 2024. godini imati najmanje još deset neradnih dana zbog državnih i verskih praznika.

Pravoslavni vernici imaju pravo i na slobodan dan za proslavu krsne slave, dok pripadnici drugih verospovesti imaju pravo na slobodne dane za obeležavanje svojih verskih praznika, u skladu sa zakonom. Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici bude u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Isto se ne primenjuje u slučaju verskih praznika, osim Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju. 

Na nove neradne dane neće se dugo čekati, jer nas čekaju već u 15. i 16. februara kada se obeležava Dan državnosti,  a ove godine oni padaju u četvrtak i petak.

Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maja – a odmah zatim slede i uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani, s obzirom na to da se ovaj verski praznik u Srbiji obeležava neradno, imati šest vezanih dana tokom kojih neće raditi.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembra.

Uskršnje praznike katolički vernici obeležiće neradno, od 29. marta do 1. aprila. 

Neradni dan je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice, 10. aprila. 

Pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi i prvog dana Kurbanskog bajrama, 16. juna.

Za pripradnike jevrejske zajednice slobodan je 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvog dana Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi.

 

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading