ROĐENA PRVA BEBA IZ DONIRANOG MATERIJALA! Evo zašto je priprema pred vantelesnu oplodnju od KLJUČNOG ZNAČAJA!

Autor:

Vesti

22.12.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je rođena prva beba iz doniranog materijala što je značajan korak u lečenju neplodnosti.

ROĐENA PRVA BEBA IZ DONIRANOG MATERIJALA! Evo zašto je priprema pred vantelesnu oplodnju od KLJUČNOG ZNAČAJA!

Foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

U martu su na GAK "Narodni front" obavljeni prvi postupci sa doniranim reproduktivnim materijalom, što je rezultiralo i prvim potvrđenim trudnoćama. Nedavno se rodila i prva beba iz doniranog materijala, što je značajan korak u lečenju neplodnosti.

Postupci sa doniranim reproduktivnim materijalom sada su mogući za tri grupe pacijenata, o trošku Fonda. Prva grupa obuhvata pacijentkinje bez partnera, a savet je da se što pre odluče na ovaj korak kako bi postupak bio što uspešniji. Za parove kojima je potrebna donacija spermatozoida, postupak je jednostavan i jasno definisan.

Žene koje su u zajednici a kojima su potrebne donacije jajnih ćelija dele se u dve kategorije. Prva kategorija obuhvata žene koje nisu imale uspeha sa prethodnim postupcima vantelesne oplodnje, dok druga kategorija obuhvata žene čija je ovarijalna rezerva oslabljena. Za obe kategorije, donacija jajnih ćelija predstavlja sledeći korak u procesu lečenja neplodnosti.

Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama iznosi oko 60%, što je veoma ohrabrujući rezultat. Sa druge strane, uspešnost vantelesne oplodnje sa doniranim spermatozoidima zahteva poboljšanje, kako je istakla Jeremić.

Priprema za vantelesnu oplodnju igra ključnu ulogu u povećanju šanse za uspeh, a važno je izbegavati alkohol, pušenje, kao i voditi računa o ishrani i snu. Važno je napomenuti da se priprema za proces vantelesne oplodnje sa ličnim i sa doniranim jajnim ćelijama razlikuje, te postoje različiti programi za ova dva procesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading