OGLASIO SE PROFESOR KOJI SE POTUKAO SA UČENIKOM U ŠKOLI: Nisam bio pijan, evo kako je sve počelo!

Autor: Jutarnji

Vesti

20.12.2023

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor uhapšen zbog tuče s učenikom tokom časa

OGLASIO SE PROFESOR KOJI SE POTUKAO SA UČENIKOM U ŠKOLI:  Nisam bio pijan, evo kako je sve počelo!

Foto: Printscreen: Index.hr

Dugogodišnji profesor Mašinske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu našao se u centru pažnje nakon što je uhapšen zbog fizičkog obračuna s učenicima tokom časa.

On je izneo svoju stranu priče i tvrdi da nije bio pijan tokom incidenta, iako priznaje da mora da prestane s konzumacijom alkohola. Incident je izbio kada su učenici počeli da se ponašaju neprikladno tokom časa, puštajući muziku i bacajući kuglice koje su ukrali s novogodišnje jelke.


Profesorova odbrana



Profesor tvrdi da je reagovao na provokacije učenika, te da je jedan od njih čak pokušao da ga izazove na konzumaciju alkohola.

On ističe da se kajao zbog svojih postupaka, ali demantuje tvrdnje da je bio pijan tokom nastave. Ipak, neposredni svedoci tvrde suprotno, navodeći da je profesor bazdio na alkohol i da nije bio u potpunosti sposoban da obavlja svoje nastavničke dužnosti.

"Pogrešio sam. Znam da moram prestati s povremenim pivima. I znam da nije trebalo da tako reagujem jer sam ipak ja profesor i zbog toga mi je jako žao. Ali poričem da sam bio u razredu pod uticajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (...) Jedan učenik je puštao muziku na času, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnje jelke."

Republika

Foto: Printscreen: Index.hr

Jeziv snimak tuče

 

"Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: 'Ko vas je tako odgojio!?' (...) S police je pala remenica i udarila đaka. Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: 'Ajmo napolje da popijemo bombicu'. Tom jednom đaku koji se povredio rekao sam da se pomeri od mene te sam ga odgurnuo i pali smo. A ostali đaci su to sve gledali i doslovno navijali", to je deo odbrane dugogodišnjeg profesora (61) zagrebačke Mašinske tehničke škole Frana Bošnjakovića, koji je tokom incidenta od prošlog petka na nastavi dvojicu 16-godišnjaka lakše povredio.


Istraga i posledice


Policija je profesora uhapsila i podnela krivičnu prijavu zbog pokušaja nanošenja teških telesnih povreda, te nanošenja povreda, kao i za kršenje detetovih prava. On je završio iza rešetaka remetinečkog zatvora, gde će provesti naredni mesec dok se ne donese konačna odluka o njegovoj sudbini.

 

Predsednica Udruženja hrvatskih srednjoškolskih direktora Suzana Hitrec, ujedno dugogodišnja direktorka zagrebačke Upravne škole, ponudila je neke od odgovora.

"Jako je teško gledati takav snimak i nije dobro da je podeljen na internetu, ali sada sve okolnosti slučaja treba pomno preispitati. Ono što se čini jeste da su odnosi između nastavnika i učenika bili duže vreme narušeni, a upitno je i je li ovo bilo prvi put da je došlo do sukoba između učenika i nastavnika. Jako je važno u takvim situacijama koje odstupaju od očekivanoga da se, kada učenici primete neprimereno ponašanje profesora, odmah obrate direktoru škole, stručnim saradnicima ili razredniku. Vredi i obrnuto, za slučaj kada nastavnici uoče neprimereno ponašanje učenika", kaže Hitrec.

Foto: Printscreen: Index.hr

Jeziv snimak tuče

 

Reakcije i pitanja



Ovaj incident je otvorio niz pitanja u javnosti, poput toga da li je škola mogla da spreči agresivni ispad profesora, kao i da li će biti sankcionisani učenici koji su učestvovali u incidentu. Predsednica Udruženja hrvatskih srednjoškolskih direktora ističe važnost unapređenja komunikacije između svih zaposlenih u školi kako bi se slični incidenti sprečili u budućnosti. Takođe, ističe se i potreba za sankcionisanjem neprihvatljivog ponašanja učenika, kao i rad na nenasilnom rešavanju sukoba i primerenoj komunikaciji učenika i nastavnika.

"Mislim da je jako važno u svakoj školi raditi na unapređenju komunikacije između svih zaposlenih, učenika i roditelja, te pravovremeno izmenjivati informacije kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Ono što je važno iz pozicije direktora jeste da kada dobijemo neke informacije o pojavi situacije koja nije primerena u nastavi, tada bi direktor ili stručni suradnici škole trebala da pojačano odlaze na časove. Time je moguće utvrditi jesu li određena ponašanja bilo nastavnika, bilo učenika izolovani slučaj ili nešto što se ponavlja", objašnjava Hitrec.

Foto: Printscreen: Index.hr

Jeziv snimak tuče

 


Ovaj slučaj je izazvao šok i zabrinutost u javnosti, naglašavajući potrebu za efikasnim merama prevencije i reagovanja u sličnim situacijama. Konačnu odluku o sudbini profesora donosiće nadležni sud, dok će škola morati da preduzme odgovarajuće korake u cilju očuvanja bezbednosti i normalnog funkcionisanja obrazovne ustanove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading