BEOGRAD NAJTOPLIJA EVROPSKA PRESTONICA - OBORIO DECEMBARSKI REKORD! Ovakva temperatura nije zabeležena u poslednjih 34 godina - i danas prolećni dan, a onda ŠOK!

Autor: T.V.

Vesti

02.12.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I prvi dan vikneda u Beogradu će biti prolećni.

BEOGRAD NAJTOPLIJA EVROPSKA PRESTONICA - OBORIO DECEMBARSKI REKORD! Ovakva temperatura nije zabeležena u poslednjih 34 godina - i danas prolećni dan, a onda ŠOK!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Juče, na prvi dan klimatološke zime, Beograd je doživeo neuobičajeno topli dan, podsećajući na prolećne temperature.

Temperatura je brzo rasla, dosegnuvši 22.6°C, čime je izjednačen rekord postavljen 16. decembra 1989. godine.

Noćna temperatura od 14°C, uz fenski efekat južnog i jugozapadnog vetra, doprinela je brzom porastu temperature tokom dana. Beograd je takođe bio najtoplija evropska prestonica, zajedno sa Atinom, obe sa 23°C.

Fenski efekat južnog vetra nije zanemarljiv, što se posebno odrazilo na gradove Loznicu i Valjevo u Srbiji, gde su temperature dostigle 24°C. U Loznici, fenski efekat tokom noći održao je temperaturu iznad 20°C.

Dok se južna Evropa raduje toplim temperaturama, ledena vazdušna masa iz centralne Evrope donela je ekstremno hladno vreme na severu, gde su temperature pale i ispod -30°C.

Vremenske prognoze ukazuju na dalje promene u Beogradu - prvi dan vikenda će ostati prolećan sa očekivanih 22°C, ali značajno zahlađenje najavljeno je za nedelju, kada se očekuje da temperature padnu na samo 2-3°C. Ove nagli promene u temperaturi ukazuju na dinamične klimatske uslove tokom prve nedelje decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading