RODITELJI I DECA U PANICI, STRAHUJU ZA NJIHOVU BEZBEDNOST! Razotkriven server sa KOG su slate DOJAVE o bombama u beogradskim osnovnim školama!

Autor:

Vesti

20.11.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva dojava o postavljenoj bombi upućena je najvećoj beogradskoj školi „20 oktobar“ na Novom Beogradu pre 17 dana.

RODITELJI I DECA U PANICI, STRAHUJU ZA NJIHOVU BEZBEDNOST! Razotkriven server sa KOG su slate DOJAVE o bombama u beogradskim osnovnim školama!

Foto: Shutterstock, Google Maps

Ilustracija

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otpočelo je istragu o pretnjama koje se upućuju osnovnim školama na teritoriji Beograda.

Prva dojava o postavljenoj bombi upućena je najvećoj beogradskoj školi „20 oktobar“ na Novom Beogradu pre 17 dana. Jutros su po prvi put upućene pretnje svim osnovnim školama u Zemunu.

U poslednjih 17 dana novobeogradskoj školi, pretnje napadom na objekat ili postavljenom eksplozivu, upućivane su gotovo svakodnevno. Nastava je obustavljana, učenici su odlazili kući, a posledica nije samo gubitak nastave, već i širenje straha i osećaja ugrožene bezbednosti.

Prema saznanjima „Blica“ sve dosadašnje pretnje upućene su mejlom i sa servera, odnosno IP adrese koja nije u Srbiji. To ne znači da je pošiljalac i zaista u stranoj državi.

- Upućen je dopis državama za pomoć u istrazi - kaže izvor Blica iz MUP.

U Osnovnoj školi „20 oktobar“ i oko objekta podignut je nivo bezbednosti. Izvor navodi da su sinoć u pregledu učionica i prostorija škole korišćeni i psi. Svim školama još ranije poslati su protokoli o postupanju u slučaju dojava o bombama. Ceo proces kreće od direktora koji je dužan da odmah obavesti nadležna ministarstva, prosvete i MUP.

Poslednjih dana u Osnovnoj školi „20 oktobar“ održan je niz sastanaka na kojima su prisustvovali predstavnici MUP, prosvete, školske uprave i roditelja. Trenutno nisu sva deca u školi, a pojedini roditelji su kao razlog izostanka naveli upravo upućivane pretnje. Prema nezvaničnim procenama broj dece koja nisu u školi je manji od pet odsto.

Pojedini roditelji kažu da je protekle nedelje ipak vladao haos i da su iz škole usred radnog vremena upućeni pozivi da ko može dođe po decu. Od danas je u školu „20 oktobar“ upućen i psihološki tim, čiji je cilj savetodavni rad sa svima kojima je potreban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading