DA LI ZNATE ZA JEZIVU PRIČU O VAMPIRU SA DORĆOLA ILI IZ OBRENOVCA? Jezive priče o kojima su mediji pisali će vas IZNENADITI

Autor:

Vesti

18.11.2023

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada pomislite na vampirizam, verovatno vam prvo padaju na pamet srednjovekovne legende i priče iz udžbenika iz književnosti.

DA LI ZNATE ZA JEZIVU PRIČU O VAMPIRU SA DORĆOLA ILI IZ OBRENOVCA? Jezive priče o kojima su mediji pisali će vas IZNENADITI

Foto: ST/Vladimir Lukić

Međutim, da li ste znali da su i u našoj prestonici postojali slučajevi koji su podstakli interesovanje medija i javnosti?

Iako je najveći broj etnografskih zapisa koji se tiču vampira vezan za sela, dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, u rubrikama uglednih dnevnih listova poput Politike, Vremena, Borbe i Pravde, mogli ste pronaći i tekstove o vampirima u Beogradu i okolini. Ovi sadržaji su, po nekom nepisanom pravilu, privlačili pažnju čitalaca i često prerastali u feljtone.

Jedan od takvih tekstova objavljen je u dnevnoj novini Pravda 27. novembra 1937. godine pod naslovom "Dorćolski vampir". U tekstu se navodi da je navodni vampir zapravo bio očajni poštanski činovnik koji je u želji da dobije porod sa svojom ženom, obratio se nekakvoj gatari iz Jajinaca. Zanesen ulogom, odlučio je da se preruši u vampira i provede tri noći sa svojom ženom, uz obavezno larmanje i buku po komšiluku. Međutim, već druge noći je razotkriven od strane komšije kojem je, zanesen ulogom, upao u kokošinjac i udavio kokošku.

Sličan slučaj se dogodio i u selu Lazarevac, gde se nekoliko dana pojavljivao "vampir". Okomio se naročito na kuću Ljubice Kostić, čiji je muž nedavno preminuo. Susedi su zbog toga bili zbunjeni, a neki su čak proveli celu noć u Ljubičinoj kući kako bi se uverili da se "vampir" zaista pojavljuje. Vlasti su preduzele mere da uhvate lice koje uznemirava građane, ali nije poznato kakav je epilog bio ovog slučaja.

Slični slučajevi inspirisali su domaće pisce poput Milovana Glišića i Đure Jakšića, koji su u svojim pričama opisivali sitne kradljivce i preljubnike koji su se u svoje ponoćne poduhvate upuštali odeveni kao vampiri.

Tihomir Đorđević, klasik domaće etnologije, u svom delu "Vampir i druga bića u našem narodnom verovanju i predanju", navodi da duboko ukorenjeno verovanje u vampire dovodi do obmana i zloupotreba. Međutim, tema vampira nije bila rezervisana samo za predratni period, već se o njoj pisalo i posle Drugog svetskog rata.

Jedan od takvih tekstova objavljen je u dnevnom listu Borba 12. februara 1958. godine pod naslovom "Ko je obrenovački vampir". U uvodu se navodi da je članak nastao kao posledica višemesečne priče koja je kružila među meštanima obrenovačkog naselja Kupinovac, a koja je mesecima ranije prepričavana i u Beogradu. Prema svedočenju meštana, u sirotinjskoj kući Živka Andrića i njegove supruge Jagode, već nekoliko meseci javljali su se vampiri. Iako su novinari ponudili da prenoće sa njima i otkriju šta se zaista dešava, ispostavilo se da je navodni vampir zapravo sam domaćin koji je želeo da prevari svoju suprugu.

Ipak, jedna priča iz oktobra 1938. godine, objavljena u Politici, nema racionalno objašnjenje. Naime, u selu Kneževac, nadomak Beograda, pojavio se "vampir" koji je uznemiravao meštane. U tekstu se navodi da su vlasti preduzele mere da uhvate navodno biće, ali nije poznato da li je slučaj rešen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading