OTVORENO PRISTANIŠTE U ZEMUNU: "Ovo je nagoveštaj svih onih mogućnosti koje nam pruža Dunav"

Autor:

Vesti

02.09.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O značaju pristaništa govorio je nedvno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to nagoveštaj svih onih mogućnosti koje nam pruža Dunav, jer ovaj projekat predviđa korišćenje 12 plovnih stanica, a prva je ova u Zemunu.

OTVORENO PRISTANIŠTE U ZEMUNU: "Ovo je nagoveštaj svih onih mogućnosti koje nam pruža Dunav"

Foto: ST/Nemanja Pančić

U okviru projekta "Zaplovi Srbijom" danas je otvoreno pristanište u Zemunu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je ministar građevinarstva Goran Vesić, koji se osvrnuo na značaj reka i poručio da je potrebno da se o njima staramo "onako kako su zaslužile".

- Otkad Beograd postoji mi nismo naše otpadne vode obrađivali. Vreme je da izgradimo manje fabrike otpadnih voda i da se prema našim rekama ponašamo onako kako su zaslužile - rekao je on na otvaranju.

Otvaranju pristaništa su, uz Vesića, prisustvovali predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Međunarodno putničko pristanište, koje će omogućiti povratak brodova u Zeumun, gdee je poslednji putnički brod pristao sredinom 19. veka.

- Izgradnjom ovog pristaništa konačno smo vratili brodove i pristanište u Zemun. Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište ne Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju - rekao je Vesić.

On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.

- Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice i Šapca i Beograda. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donji Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta 'Zaplovimo Srbijom' predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu - naveo je ministar.

Vesić je istakao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.

- Godine 2022. smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista - rekao je Vesić.

O značaju pristaništa govorio je nedvno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to nagoveštaj svih onih mogućnosti koje nam pruža Dunav, jer ovaj projekat predviđa korišćenje 12 plovnih stanica, a prva je ova u Zemunu.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine nalazi se kod Stare kapetanije.

Republika

Foto: printscreen/Google Maps

 

 

Nalazi se na mestu gde je nekada bio smešten pristan i sastoji se od mosta dužine 54.5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom.

"Pred nama veliki koraci"

Ministar Vesić je naglasio da su pred nama veliki koraci i ulaganja kada je u pitanju lučka infrastruktura.

- Mi nismo dovoljno koristi reke i ponašali smo se kao da dve velike evropske reke ne prolaze kroz našu zemlju. Mnogo ćemo više energije i novca uložiti da iskoristimo naš rečni potencijal - naglasio je on.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj projekat pristaništa od velikog značaja za Opštinu Zemun.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz Zemun - rekao je Kovačević.

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, pošto kako je rekao, "Zemun ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi".

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

- Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju. Iz tog razloga je agencija zajedno sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat 'Zaplovi Srbijom' - rekao je Perović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading