CIA: RAT HRVATA I SRBA ZBOG DUNAVA! Otkrivamo izveštaj američke službe SKRIVAN 41 GODINU

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

09.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokantne tvrdnje u dokumentu koji se bavi klimatskim promenama u svetu

CIA: RAT HRVATA I SRBA ZBOG DUNAVA! Otkrivamo izveštaj američke službe SKRIVAN 41 GODINU

Foto: Tanjug/AP, Republika.rs

Srbi i Hrvati ratovaće zbog vode iz Dunava, tvrdi niko drugi do američka CIA. Kako se navodi u analizi koja se bavi klimatskim promenama u svetu, žestoke borbe širom planete vodiće se, pre svega, za strateške resurse poput vode.

Budući rat nije puko nagađanje, već ono što je predvidela CIA u izveštaju pisanom još u avgustu 1974, s koga je oznaka tajnosti skinuta tek 2015, dakle 41 godinu kasnije. Od tada je prošlo još osam godina, dok ga sada nisu otkrili američki mediji. Ovaj dokument skenira celu planetu i bavi se potencijalnim kriznim žarištima, ali i svim posledicama koje će izazvati klimatske promene.

ZAPADNI SVET

Izveštaj tajne službe SAD nosi naziv "Studija klimatoloških istraživanja i njihov uticaj na obaveštajne probleme". CIA se, dakle, još pre pola veka ozbiljno bavila klimatskim promenama, a verovatno i traženjem načina da se utiče na klimu i to koristi kao neka vrstu oružja.

Foto: Republika.rs

 

Foto: Republika.rs

 

Foto: Republika.rs

 

Foto: Republika.rs

 

Foto: Republika.rs

 

 

- Vodeći klimatolozi zapadnog sveta potvrdili su nalaze o štetnim globalnim klimatskim promenama. Stabilnost većine država temelji se na pouzdanom izvoru hrane, ali ta stabilnost neće biti moguća u novom klimatskom dobu. Prognoza predviđa da se klima Zemlje vraća u onu iz neoborealnog doba (1600-1850) - doba suše, gladi i političkih nemira u zapadnom svetu - navedeno je na početku studije CIA.

Ukazuje se da će se ekstremne bitke za vodene resurse voditi na celoj planeti da bi se pokušali spasti kataklizme - suše i gladi.

- Klimatske promene mogle bi da ugroze nacionalnu bezbednost SAD - navodi se i dodaje da je sličan scenario izvestan u Evropi.

Delovi centralne Evrope, kako se upozorava, mogli bi se pretvoriti u klimatski Sibir, s velikim temperaturnim amplitudama i snažnim vetrovima:

- Severna Evropa se hladi... Vetrovi jačaju... Hladan vazduh koji duva preko evropskog kontinenta uzrokuje posebno teške uslove za poljoprivredu. Kombinacija vetra i suvoće uzrokuje raširene oluje s prašinom i gubitak tla.

I onda upozoravaju da su borbe za resurse najverovatnije u pograničnim područjima:

- Zamislite Pakistan, Indiju i Kinu - sve naoružane nuklearnim oružjem - sukobljavaju se na svojim granicama oko izbeglica, pristupa zajedničkim rekama i obradivoj zemlji.

Sukob, često oružani, oko pristupa vodi za piće, navodnjavanje i transport može se očekivati oko više 200 rečnih slivova koji dodiruju više država:

- Dunav dodiruje 12 država, Nil teče kroz devet, a Amazon kroz sedam.

A da bi sebe obezbedile najvrednijim resursom - vodom, nije isključen rat, kako proističe, Srba i Hrvata na Dunavu.

OZBILJAN PODUHVAT

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže za Srpski telegraf da se u budućnosti ne može isključiti borba oko strateških resursa širom sveta, pa i u našem regionu.

- Kontrola resursa predstavlja izvor ugrožavanja, koji se može nasilno ispoljiti ako ne postoje okviri za saradnju. Ratovi za resurse izbijaju uglavnom u nestabilnom okruženju. Srbija bi, kao članica EU, bila izvan takvih rizika kakve viđamo po afričkom kontinentu, kada jedna država utiče na vodoslivove druge - primer Egipat i Etiopija (izgradnja brane). Kritično snabdevanje je ozbiljan strateški poduhvat koji se na evropskom kontinentu rešava zajedničkim pristupom održivom razvoju. Primer brutalne borbe za resurse je kampanja dezinformacija protiv litijuma u Srbiji, ta akcija je bez opaljenog metka oslabila ekonomsku moć zemlje - kaže Obradović, ali iznosi i uverenje da će Hrvatska i Srbija biti unutar istog evroatlantskog saveza, što bi rizik od međusobnog rata smanjilo na minimum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading