MISTERIJA STARA 300 GODINA KONAČNO REŠENA: Evo šta je zbunjivalo naučnike u vezi sa mumificiranom sirenom ljudskog lica

Autor:

Vesti

18.02.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stvorenje od 12 inča je navodno uhvaćeno u Tihom okeanu, kod japanskog ostrva Šikoku, između 1736. i 1741. godine.

MISTERIJA STARA 300 GODINA KONAČNO REŠENA: Evo šta je zbunjivalo naučnike u vezi sa mumificiranom sirenom ljudskog lica

Foto: Printscreen/The Asahi Shimbun

Čuvena mumificirana sirena, čuva se u hramu u japanskom gradu Asakuči oko 40 godina. Sa grimasom na licu, šiljatim zubima, dvema rukama i kosom na glavi, ova "sirena" ima jezivo ljudski izgled - osim donje polovine njenog tela koje je riboliko.

Meštani su godinama obožavali ovo tajanstveno stvorenje - verujući da daje besmrtnost svakom ko okusi njegovo meso. Glavni sveštenik Kozen Kuida rekao je za japanski list Asahi Šimbun da ga čak obožavaju u nadi da će „pomoći u ublažavanju pandemije koronavirusa“.

Ali prošle godine, istraživači sa Univerziteta nauke i umetnosti Kurashiki odveli su mumiju na testove i CT skeniranje u pokušaju da otkriju njene tajne i tada su došli do zapanjujućeg saznanja, piše The Sun.

Naime, ovo stvorenje je potpuno veštačko, a napravljeno je krajem 1800-ih. Nema dokaza da je postojao skelet – umesto toga napravljen od papira, tkanine i pamuka. Naučnici kažu da donja polovina tela potiče od ribljeg repa - ali veruju da ga je dodao onaj ko ga je stvorio.

VILICA I ZUBI RIBE, DLAKA OD SISARA

Istraživači su otkrili da su mu vilica i zubi uzeti od ribe, a "dlaka" na njenoj glavi prvobitno je došla od sisara, piše The Sun.

Nakon pokretanja projekta prošle godine, Hiroši Kinošita iz Folklornog društva Okajama rekao je da je stvorenje moglo da ima verski značaj:

- Japanske sirene imaju legendu o besmrtnosti. Rečeno je da ako jedete meso sirene, nikada nećete umreti. U mnogim delovima Japana postoji legenda da je žena slučajno pojela meso sirene i živela 800 godina. Ova legenda ’Jao-Bikuni’ takođe je sačuvana u blizini hrama gde je pronađena mumija sirene. Čuo sam da su neki ljudi, verujući u legendu, jeli krljušti mumija sirene.

Foto: Printscreen/The Asahi Shimbun

Mumificirana sirena

On veruje da je proizveden u nekom trenutku tokom Edo perioda - ere japanske istorije koja se proteže od 1603. do 1867. godine.

- Naravno, ne mislim da je to prava sirena. Mislim da je ovo napravljeno za izvoz u Evropu tokom Edo perioda. Legenda o sirenama ostala je u Evropi, Kini i Japanu. Dakle, mogu da zamislim da su ljudi u to vreme takođe bili veoma zainteresovani za to - naveo je Kinošita.

Sličan primerak izložio je P.T. Barnum - čiji je život inspirisao blokbaster Najveći šoumen iz 2017. - u njegovom Američkom muzeju u Njujorku pre nego što je izgoreo 1865.

STVORENJE IZ JAPANSKOG FOLKLORA

Ova mumija, napravljena od torza i glave majmuna ušivenih na polovinu ribe, navodno je uhvaćena kod obale Fidžija i kasnije kupljena od japanskih mornara. U japanskom folkloru postoji stvorenje koje se zove ningjo, za koje se opisuje da ima usta majmuna sa zubima nalik ribljim i telo prekriveno zlatnim krljuštima, piše The Sun.

BONUS VIDEO:
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading