POZNAT DATUM! OVO JE KRAJ "ŠVERCOVANJA" U GSP: Šta Beograđane čeka u javnom prevozu i koje su velike promene?'

Autor:

Vesti

08.02.2023

23:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ovog datuma u februaru novo preduzeće preuzima naplatu karata u GSP u Beogradu.

POZNAT DATUM! OVO JE KRAJ "ŠVERCOVANJA" U GSP: Šta Beograđane čeka u javnom prevozu i koje su velike promene?'

Foto: Republika.rs

Autobus

Novoosnovano javno preduzeće "Naplata prevozne usluge Beograd" preuzeće od "Kentkarta", posle 21. februara, kad se održava sednica Skupštine grada, naplatu karata u prestonici.

Ovo je saopštio gradonačelnik Aleksandar Šapić i istakao da je proces kasnio nekih mesec i po.

Tako, turska firma, koja će ostati i pružati logističku podršku, odnosno i dalje će se koristiti njihovi softveri, prekida naplatu posle gotovo 11,5 godina, pošto je prethodni ugovor potpisan 2010. godine, na deset godina, a potom i na još 13. Firma je nekad bila registrovana pod imenom "Apeks", pišu Novosti.

- Duže je trajao ceo proces sa turskom firmom, jer je ugovor na 13 godina potpisan pre godinu i po, pa je procedura bila složenija i komplikovanija - rekao je juče Šapić.

Konačno je postignut dogovor između "Kentkarta" i Grada, koji neće snositi nikakve penale i posledice. Na sledećoj sednici Skupštine grada 21. februara preuzećemo naplatu karata, za šta će ubuduće biti zaduženo novoosnovano preduzeće.

Iako posluje u čak četrdeset zemalja kao podrška, "Kentkart" je samo u Beogradu naplaćivao i uslugu prevoza putnika. Takođe, jedan od prvih ciljeva novoizabranog rukovodstva bilo je da naplata pređe na Grad. I sindikati GSP su na protestima prošle godine tražili da se ta nadležnost vrati pod ingerenciju GSP, kako je bilo ranije. Ipak, taj zahtev je odbijen, formirana je nova firma, ali kadrovi koji su zaposleni u novom preduzeću uglavnom su povučeni sa pozicija u GSP.

- Dakle, naše preduzeće će konačno konstrolisati naplatu karata - dodao je prvi čovek prestonice.

Odbornici Skupštine grada Beograda na sednici krajem septembra 2021. godine usvojili su odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u glavnom gradu - JKP "Naplata prevozne usluge Beograd". Ta odluka je, kako je tada rečeno, doneta u cilju efikasnije organizacije prodaje karata i naplate usluga prevoza, kao i kontrole voznih isprava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading