ŠOLC ODBRUSIO: Neozbiljno da opet debatujem o slanju oružja u Ukrajinu

Autor:

Vesti

29.01.2023

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas da Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži i upozorio da ne sme doći do rata u nadmetanju za oružje.

ŠOLC ODBRUSIO: Neozbiljno da opet debatujem o slanju oružja u Ukrajinu

Foto: Tanjug/AP

U intervjuu nemačkom listu "Tagešpigl" Olaf Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova "leopard" Ukrajini, preneo je BBC.

- Činjenica je da smo tek doneli odluku o slanju tenkova, zbog čega mi deluje neozbiljno da se u Nemačkoj već pokreće nova debata o slanju oružja u Ukrajinu - kazao je Šolc.

Nemačka se u sredu obavezala da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova "leopard", posle višenedeljnog pritiska saveznika, a u isto vreme su i SAD odlučile da Ukrajini obezbede svoje tenkove "M1 abrams".

Dva dana kasnije zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik pozvao je Zapad da im obezbedi borbene avione - američke F-16 i F-35, Evrofajter, Tornado, francuske Rafale i švedske Gripen, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tom spisku dodao i dugometne rakete, koje mogu da pogađaju ciljeve do 300 kilometara, prenosi Kurir.

Iz Vašingtona je saopšteno da će u četvrtak sa Kijevom razgovarati o ideji isporuke aviona "veoma pažljivo", dok zahtev za isporuku raketa nije komentarisan, ali je poznato da Amerika to odbija.

Šolc je danas ponovio da NATO ne ratuje sa Rusijom i poručio da saveznici "neće dozvoliti da dođe do takve eskalacije".

Potvrdio je da redovno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i precizirao da su se poslednji put čuli u decembru.

Neophodno je da razgovaramo, kazao je Šolc i dodao da je uvek slao jasnu poruku da je napad na Ukrajinu neprihvatljiv i da ova situacija može da se reši samo povlačenjem ruske vojske, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading