GOREĆE CEO SVET: Napad bespilotnim letelicama na vojna postrojenja u Iranu

Autor:

Svet

29.01.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za udare po fabrikama koje, navodno, proizvode dronove-kamikaze šehid-136 ili balističke rakete niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja na Izrael ili Ameriku.

GOREĆE CEO SVET: Napad bespilotnim letelicama na vojna postrojenja u Iranu

Foto: Tanjug/AP

Borbene bespilotne letelice napale su iranska vojna postrojenja i fabrike koje navodno proizvode dronove-kamikaze šehid-136 ili balističke rakete, namenjene Rusiji za njene napade na Ukrajinu, a bliskoistočni mediji navode da se sumnja da iza napada stoje Izrael ili Amerika, zbog čega sve može da preraste u svetski sukob.

Muhamed Reza Jan-Nesari, zamenik šefa bezbednosti pokrajine Isfahan, naveo je da se u subotu uveče "eksplozija dogodila u jednom od vojnih centara povezanih s ministarstvom odbrane i da je naneta šteta objektu, ali da nije bilo žrtava". U objavi ministarstva odbrane Irana na Tviteru navedeno je da je "došlo do neuspešnog napada malih bespilotnih letelica na industrijski kompleks", ali i da je "sistem protivvazdušne odbrane uspeo da uništi dve bespilotne letelice". Mediji su preneli da su se detonacije čule u nekoliko gradova i u naftnoj rafineriji, ali je najveći udar bio na vojna postrojenja u gradu Isfahan, gde je navodno napadnuta fabrika dronova-kamikaza šehid-136, ali i fabrika granata. Prema drugim izvorima, udar je izvršen na skladište balističkih projektila, a u celu operaciju umešane su SAD i još jedna zemlja.

Januš Bugajski, viši saradnik u Fondaciji "Džejmstaun" u američkoj prestonici Vašingtonu, koji je blizak administraciji predsednika Džoa Bajdena, uz vest o napadima koju je postavio na Tviter napisao je da će "Iran platiti cenu podrške kriminalnom ruskom režimu". S druge strane, izraelski zvaničnici odavno prete da će napasti Iran da bi sprečili da ta zemlja ovlada tehnologijom za proizvodnju nuklearnog oružja, pa je sada navodno upravo izraelska obaveštajna služba Mosad organizovala udare dronovima po ciljevima u zemlji koja se smatra neprijateljem jevrejske države. Prema drugim tvrdnjama, umešani su iranski Kurdi, opozicija u toj zemlji, pa čak i Azerbejdžan. Ova zemlja je juče evakuisala osoblje ambasade i njihove članove porodica iz Irana, dva dana nakon što je naoružani napadač ubio čuvara ambasade i ranio još dve osobe u napadu koji je Baku označio kao teroristički.

Iran je pogodio i zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale, u kojem su najmanje tri osobe poginule, a više od 300 osoba je povređeno.

Bauer: NATO spreman za direktan sukob s Rusijom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rob Bauer

Rob Bauer, holandski general i predsedavajući Vojnog komiteta NATO, izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob s Rusijom. On je kazao da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Severnoatlantskog saveza. Bauer je naveo da NATO mora bolje da se uvežba jer Rusija još ima inicijativu. Iz Moskve su poručili da izjave o spremnosti NATO za direktan sukob s Rusijom uvlače svet u nuklearni kolaps, kao i da takva retorika neće promeniti ciljeve specijalne vojne operacije, kako ruski predsednik Vladimir Putin naziva agresiju na Ukrajinu.

Austrija: Moramo da budemo spremni za raketne napade na Evropu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Klaudija Taner

Klaudija Taner, ministarka odbrane Austrije, apelovala je na što brže formiranje "Evropskog nebeskog štita", da bi se predupredile moguće pretnje iz vazduha jer se mogući raketni napadi ne mogu isključiti. Ona je navela, pozivajući se na izveštaj ministarstva odbrane Austrije o potencijalnim rizicima po tu zemlju, da je veliki broj raketa i krstarećih projektila različitog dometa instaliran u okolini Austrije i po Evropi. U sklopu inicijative "Evropski nebeski štit", koju je krajem septembra prošle godine, na inicijativu Nemačke, potpisalo 15 država, među kojima su i Mađarska, Rumunija i Bugarska, planira se zajednička kupovina najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane.

Ukrajinci raketirali most kod Melitopolja

Proruska uprava koja kontroliše deo Zaporoške oblasti objavila je juče da su ukrajinske trupe raketirale most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu. Navedeno je da su Ukrajinci ispalili rakete iz sistema HIMARS i da među civilnim stanovništvom ima poginulih i ranjenih. Napad je izveden tokom remontnih radova na mostu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sasa

29.01.2023 21:11

Vrleme je za sarmatu da malo procisti zapad

Sta se ceka

29.01.2023 21:34

POD HITNO SE IRAN TREBA UNISTITI. ZEMALJSKO ZLO !