OPŠTINA PO MERI SVOJIH GRAĐANA! Intervju sa predsednikom opštine Savski venac Milošem Vidovićem: Naredne godine ulažemo u vtiće i škole!

Autor:

Vesti

26.12.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opštinu Savski venac kao centralnu beogradsku opštinu krase najlepši parkovi, kulturno istorijske znamenitostima, najznačajnije državne institucije, najstarija i najvrednija arhitektonska baština, a isto tako i moderni deo prestonice, “Beograd na vodi”.

OPŠTINA PO MERI SVOJIH GRAĐANA! Intervju sa predsednikom opštine Savski venac Milošem Vidovićem: Naredne godine ulažemo u vtiće i škole!

Foto: Opština Savski venac

Međutim, prema rečima predsednika Opštine Miloša Vidovića, ono što je najvažnije, jesu ljudi koji žive na Savskom vencu. U razgovoru za Republiku poručuje da otvorenost, vedar duh I zajednički cilj da Savski venac bude još lepše i uređenije mesto za život svih koji na njegovom prostoru žive, jeste ono što izdvaja ovu opštinu.

Kraj godine je, vreme kada  sumiramo rezultate I analiziramo šta smo postigli u proteklih 365 dana. Šta biste izdvojili kao najvažnije aktivnosti I projekte koje su sprovedeni na Savskom vencu u protekloj godini?

2022. godina je bila godina povratka u “redovno stanje” kada su aktivnosti koje Opština Savski venac još od 2016.godine sprovodi. Godina za nama  je bila uspešna. Slobodno mogu reći da su moja očekivanja u velikoj meri ispunjena. Sprovodimo veliki broj projekata i aktivnosti vezanih za bolji i kvalitetniji život na Savskom vencu kakav građani centralne gradske opštine i zaslužuju. Dosta je urađeno na poboljšanju saobraćajne infrastrukture u svim delovima opštine. Opština je uložila sredstva u uređenje unutarblokovskih saobraćajnica. Zaključno sa ovom godinom, uređeno je 18 unutarblokovskih saobraćajnica. Takođe, radimo na rekonstrukciji fasada i  uređenju ulaza stambenih zgrada kako bi našu Opštinu učinili što lepšom. I ove godine nastavili smo sa obnovom starih I izgradnjom novih parkova i dečijih igrališta, a poslednji u nizu su park “Tri ključa”, igralište u DKC “Majdan” I igralište u Palackovoj ulici, dok se radovi privode kraju u parku kod Vojne gimnazije. Takođe u  toku je izgradnja prvog Eko parka na Savskom vencu, u Topčiderskom parku… Dakle, što više zelenih površina, parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, uredjenih ulica… To je ono što je građanima najvažnije.

Često ističete da je Savski venac opština po meri svih svojih građana, ali poznato je da najveće pogodnosti uživaju deca i penzioneri na vašoj opštini. Šta sve nudi Savski venac za svoje najmlađe i najstarije građane?

Besplatni rekreativn- zabavni i edukativni programi za sve kategorije stanovništva jesu ono po čemu smo prepoznatljivi. Vođeni time da je obrazovanje najsigurnija investicija I da je ulaganje u znanje- ulaganje u budućnost, organizujemo besplatne kurseve stranih jezika za decu i mlade do 30 godina. Takođe smo uložili sredstva u uređenje i obnovu osnovnih škola i vrtića. Redovno delimo besplatne rančeve i školski pribor prvacima u svim osnovnim školama na teritoriji opštine. I ove godine podeljeni su vrednosni vaučeri za vukovce, a đacima generacije osim vrednosnih vaučera poklonili smo i električne trotinete . Za svu decu do 12 godina I ove Nove Godine smo obezbedili besplatne novogodišnje paketiće koji će biti podeljeni 1.januara na našoj novogodišnjoj manifestaciji “Park otvorenog srca”. Kako bismo  njihovo slobodno vreme dodatno obogatili organizujemo i brojne manifestacije tokom godine poput  „Dečijih letnjih igara“, “Vaskršnjih čarolija”, „Sajma sporta“ I dr.  Za naše seniore organizujemo  besplatne izlete već šest godina zaredom, a samo ove godine 1200 penzionera sa Savskog venca posetilo je Fruškogorske manastire, Golubac, Tumane I Zlatibor. Nismo ih zaboravili ni kada je rekreacija u pitanju, pa im tokom zimske i letnje sezone obezbeđujemo i besplatne vaučere za plivanje na bazenima. Brinemo I o zdravlju naših građana…kao odgovorna Opština tradicionalno organizujemo besplatne lekarske preglede. Nedavno smo počeli sa novim projektom besplatne obuke za računare namenjene najstarijima, što je naišlo na sve pohvale I veliki odziv, tako da imamo u planu I besplatan kurs engleskog za njih u narednom periodu.

Vaša opština se izdvojila po lepoj humanitarnoj akciji ove jeseni?

Savski venac je opština bez barijera i kao takva želimo da bude primer ostalima. Srećni smo i ponosni što smo nedavno sproveli humanitarnu akciju gde smo iz ličnih sredstava kao funkcioneri Opštine kupili elektromotorna kolica za dečaka Matiju Jovovića sa Savskog venca koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Kako bi ovaj hrabri dečak imao lepše detinjstvo i olakšane uslove školovanja u prethodnom periodu o trošku Opštine postavljena je i pristupna rampa za kolica u školi ,,Vojvoda Mišić" , koju Matija pohađa, kao i ispred zgrade u kojoj živi. Takođe, ove godine na Savskom vencu je izgrađeno I prvo  igralište za osobe sa invaliditetom…

Opština Savski venac prepoznala je značaj ekologije I pokazala brojnim projektima da je ekološki odgovorna opština.  Koje projekte sprovodite kada je oblast ekologije u pitanju?

Opština Savski venac brine o očuvanju prirode I zaštite životne sredine. Ove godine opredelili smo znatno veća sredstva u budžetu kada je oblast ekologije u pitanju, preko 10 miliona dinara,  a u narednoj godini izdvojićemo još više sredstava. Trudimo se da ulažemo u projekte pošumljavanja opštine, da utičemo na razvijanje svesti građana o važnosti reciklaže kroz projekat “Recikliraj za čistiji Savski venac”. Zahvaljujući ,,Eko-patroli”, koja je zajednički projekat GO Savski venac i građana, trudimo se da uredimo sve zapuštene javne površine. Pokrenuli smo akciju čišćenja Savskog priobalja  ,,Da nam reka Sava bude zdrava” gde nam se pridružio i veliki broj gradjana. Svakodnevno dajemo svoj skromni doprinos kako bi Savski venac bio čistija i zdravija sredina u kojoj će odrastati naša deca, pa je važno spomenuti i realizaciju projekata zamene kotlarnica u tri vrtića na Savskom vencu, čime ćemo omogućiti čistiji vazduh I zdravije okruženje za boravak najmlađih. U proteklom periodu uspešno smo rešili višedecenijski problem sa grejanjem u osnovnim školama “Vojvoda Mišić” I “Stefan Nemanja”, gde je uvedeno centralno grejanje. Uključili smo se I u projekat unapređenja energetske efikasnosti jer želimo da pomognemo građanima i domaćinstvima u smanjenju potrošnje električne i toplotne energije. Kroz ovaj program sufinasiraćemo zamenu dotrajale stolarije za domaćinstva na teritoriji opštine. Realizacijom ovakvih programa štedi se  toplotna energija, a  takođe doprinosi se zdravijoj životnoj sredini.

Šta su vaši planovi i očekivanja u narednoj, 2023.godini?

Uz maksimalnu posvećenost, trud, zalaganje , međusobnu podršku i poverenje nas koji rukovodimo Opštinom I građana, znamo da možemo postići mnogo. Potrebno je da ostanemo ujedinjeni oko zajedničkog cilja da svi živimo bolje. Planovi i prioriteti koji će biti u fokusu rada Opštine Savski venac odnosiće se na rešavanje važnih projekata. Nastavićemo da se trudimo da uredimo još više infrastrukturu, prilazne puteve između stambenih zgrada... Želimo da naša deca idu u uređene škole I vrtiće, da imaju nove i uređenije sportske terene,igrališta sa modernim i bezbednim mobilijarom za igru. Tu ćemo usmeriti svoja ulaganja. Takođe ulagaćemo u nova i uređenja postojećih zelenih površina i parkovskih oaza, a u fokusu će nam biti i projekti usmereni na zaštitu životne sredine. Nastavićemo da budemo na usluzi građanima I da ih podstičemo da učestvuju u odlučivanju o tome šta će se raditi na opštini Savski venac. Mi želimo da čujemo naše sugrađane i komšije, njihove probleme, predloge, sugestije i inicijative i da zajedno, svakodnevnom komunikacijom,dolazimo do najboljih rešenja za dobrobit svih stanovnika opštine. Na kraju želim da čestitam svim građanimaNovu Godinu i neka nam 2023. donese dobro zdravlje, veći napredak, uspešniju međusobnu saradnju i ostvarenje još boljih rezultata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading