OTKRIVAMO, ČOVEK KOME SE SUDILO ZA KRIMINAL STOJI IZA OVOG KOMPLEKSA: Dobro razmislite pre kupovine stana u "Sakura parku"!

Autor:

Vesti

15.12.2022

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzni biznismen Sekula Pjevčević, čiju biografiju su obeležile i ozbiljne optužbe za težak kriminal i malverzacije, stoji iza gradnje poslovno-stambenog kompleksa "Sakura park", otkriva Republika.

OTKRIVAMO, ČOVEK KOME SE SUDILO ZA KRIMINAL STOJI IZA OVOG KOMPLEKSA: Dobro razmislite pre kupovine stana u "Sakura parku"!

Foto: youtube.com/sakura park

Potencijalni kupci stanova ili poslovnih prostorija u ovom poznatom kompleksu na Novom Beogradu, trebalo bi otvore "četvoro očiju" ukoliko se odluče na takvu investiciju, s obzirom na to da iza celog projekta stoji bivši direktor Kreditno-eksportne banke, čovek uz čije ime su se vezivale brojne afere iz prošlosti.

Prema saznanjima Republike, Pjevčević je svojevremeno bio optužen da je podstrekivao policijskog inspektora na odavanje službene tajne u slučaju "kofer".

Takođe, Pjevčević je bio je optužen i za zloupotrebe u stečajnim postupcima u vrednosti od 50 miliona evra u slučaju koji je u javnosti poznat kao "stečajna mafija".

Sve ovo, kako Republika saznaje, nije sprečilo Pjevčevića da se na krajnje sumnjim način nađe u građevinskoj industriji.

Inače, "Sakura park" nalazi se u U Ulici Jurija Gagarina u novobeogradskom bloku 58, a gradnja je počela u martu 2019. godine.

Foto: eStock

 

 

Afere Sekule Pjevčevića

* u aferi "stečajna mafija"

- oktobra 2006. podignuta optužnica, najveća napisana u dotadašnjoj istoriji srpskog pravosuđa, gde je na 181 strani opisano propadanje privrednih giganata "C marketa", "Beka"...

- grupa od 48 lica, među kojima je bio Pjevčević, kako je bilo navedeno, 2004. i 2005. zloupotrebama su prisvojili više od 50 miliona evra. Navedeno je ukupno 105 krivičnih dela

- optuženi su na sudu tvrdili da su skromnog imovnog stanja, ali su kasnije za jemstvo, kako bi im bio ukinut pritvor, nudili ogromne sume novca. Pjevčević, kako se navodilo, 100.000 evra

- maja 2013. izrečena presuda kojom je 16 optuženih osuđeno, a 18 oslobođeno. Najveću kaznu dobio je Pjevčević - devet godina

- Apelacioni sud je, posle 11 godina procesa, više od 200 svedoka, 2017. oslobodio okrivljene, pa i Pjevčevića

* u aferi "kofer"

- maja 2014. Viši sud u Beogradu je, posle osam godina od pokretanja postupka, oslobodio Pjevčevića optužbi za odavanje službene tajne u toj "aferi"

- optužbi oslobođeni i bivši inspektor Generalnog inspektorata MUP Dejan Ivezić i bivši šef odeljenja za sprovođenje urbanističkih projekata grada Beograda Ljiljana Vujošević

- sud je oslobodio Pjevčevića optužbe da je podstrekivao Ivezića na odavanje službene tajne u slučaju "kofer", Ivezića za odavanje službene tajne, a Vujoševićeva za primanje mita

- optužnica je teretila Ivezića da je Pijevčeviću 15. marta 2006. predao fotokopiju kompletnog strogo poverljivog predmeta službe Generalnog inspektorata MUP, a potom ga u više navrata obaveštavao o dešavanjima u tom predmetu. A da je Ivezić od Pijevčevića zauzvrat na poklon dobio plaćeno zimovanje, kao i hipoteku na nekretnine Pjevčevića, kako bi ostvario pravo na kredit od 100.000 evra.

- optužba protiv Pjevčevića tiče se krivične prijave iz 2006. protiv aktera afere "kofer" zbog primanja mita - tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića i funkcionera SPS Vladimira Zagrađanina. Oni su početkom 2011. pravosnažno oslobođeni svih optužbi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading