ZAKUVAVA SE! Evropljani besni na Amerikance! ONI PROFITIRAJU OD RATA U UKRAJINI, A NAMA PRODAJU SVE SKUPLJE!

Autor:

Vesti

27.11.2022

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez ruskog gasa evropske zemlje se okreću američkom tečnom gasu, koji je skoro četiri puta skuplji od cene koju za njega plaćaju sami Amerikanci.

ZAKUVAVA SE! Evropljani besni na Amerikance! ONI PROFITIRAJU OD RATA U UKRAJINI, A NAMA PRODAJU SVE SKUPLJE!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Nekoliko visokih zvaničnika Evropske unije optužilo je Ameriku da profitira na ratu u Ukrajini, prodajući evropskim zemljama gas i oružje po skupljoj ceni, prenosi briselski portal Politiko, navodeći da je sve više zabrinjavajućih znakova da puca savez između zapadnih zemalja, čvrsto formiran nakon ruske invazije na Ukrajinu pre devet meseci.

Istorijska prekretnica

Citirajući evropske zvaničnike koji su želeli da ostanu anonimni, Politiko navodi da je kap u čaši prelio takozvani zakon o smanjenju inflacije, čije je donošenje najavio Džozef Bajden, predsednik SAD, a koji preti katastrofalnim posledicama po evropsku industriju.

- Ako razumno pogledamo, činjenica je da je Amerika država koja najviše profitira u ovom ratu, jer prodaje gas po višestruko većim cenama, kao i oružje. Zaista se nalazimo na istorijskoj prekretnici jer Amerika mora da shvati da se mišljenje javnosti menja u mnogim državama Evropske unije - rekao je jedan zvaničnik u Briselu.

On upozorava da visoka cena energenata, uz američke subvencije za domaće firme, može da okrene javnost u Evropi ne samo protiv podrške Ukrajini već i protiv samog transatlantskog saveza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

 

Bez ruskog gasa evropske zemlje se okreću američkom tečnom gasu, koji je skoro četiri puta skuplji od cene koju za njega plaćaju sami Amerikanci.

Takođe, očekuje se da će porasti i cena američke vojne opreme i oružja nakon što su brojne evropske zemlje ispraznile skladišta šaljući pomoć Ukrajini.

- Amerika nam prodaje svoj gas, koji je četiri puta skuplji kada pređe Atlantik. Naravno da su nam Amerikanci saveznici, ali kad nešto nije u redu, to mora jasno da se kaže - tvrdi Tjeri Breton, komesar EU za unutrašnju trgovinu. Na drugoj strani, u Vašingtonu tvrde da nemaju veze s rastom cena američkog gasa, već da se radi o odlukama privatnih kompanija na slobodnom tržištu.

EU priprema odgovor

Već sama razlika u ceni energenata dovoljna je da podstakne kompanije koje zavise od velikih količina energenata da svoje buduće investicije usmere u SAD i napuste Evropu. Uz to, subvencije najavljene novim zakonom predsednika Bajdena od 369 milijardi dolara izazvale su paniku u Briselu.

- Zakon o smanjenju inflacije promenio je sve. Da li je Vašington i dalje naš saveznik ili nije - upitao je jedan evropski diplomata.

EU priprema svoj odgovor na provokaciju iz SAD. Male su šanse da će se pokrenuti otvoreni trgovinski rat, a jedino što Briselu preostaje kao odgovor da se pokrene sopstveni program velikih subvencija kako bi se podstakle evropske firme da ostanu u Evropi, piše Kurir.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading