VELIKA POBEDA REPUBLIKE - SPREČENA VELIKA PLJAČKA: Opštini Voždovac vraćaju 289.000.000!

Autor:

Vesti

31.10.2022

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud, nakon našeg pisanja, usvojio zahtev za reviziju, pa firma "Jugoinspekt" mora da vrati novac građana.

VELIKA POBEDA REPUBLIKE - SPREČENA VELIKA PLJAČKA: Opštini Voždovac vraćaju 289.000.000!

Foto: ST/N. Mutić

Vrhovni kasacioni sud doneo je rešenje da se revizija koju je uložilo Gradsko pravobranilaštvo u predmetu opštine Voždovac protiv firme "Jugoinvest" usvaja, pa će sada opština Voždovac tražiti od tog preduzeća da joj vrati oko 300 miliona dinara, koliko su joj skinuli s računa.

Reč je, podsetimo, o slučaju o kojem je od medija pisao samo Srpski telegraf. Zato je ovakav epilog, slobodno možemo reći, i velika pobeda našeg lista jer smo od početka ukazivali na to da se sprema pljačka neviđenih razmera.

POGREŠNA DOSTAVA

Podsetimo, opština je ostala bez oko 300 miliona dinara na računu. Voždovac je tužila firma "Jugoinvest" i dobila spor pred Privrednim sudom, ali je onda sud presudu, na koju je opština imala pravo žalbe, umesto pravobranilaštvu, zastupniku opštine, poslao opštinskoj upravi.

Kada je konačno dostavljena pravobranilaštvu, već nije mogao da bude ispoštovan zakonski rok za žalbu, te je Privredni apelacioni sud zbog neblagovremene žalbe, tj. zakašnjenja od jednog dana, samo potvrdio raniju presudu.

Republika

Foto: TV HAPPY/printskrin

 

Zahtev za reviziju podnet je Vrhovnom kasacionom sudu, međutim, u međuvremenu je s računa opštine skinuto 150 miliona dinara, kasnije još gotovo isto toliko, a na osnovu rešenja izvršitelja Nikole Jovanovića, koga je angažovao "Jugoinvest".

Sada je Vrhovni kasacioni sud usvojio reviziju i slučaj vratio na provostepenu presudu i time otvorio put da opština povrati svoj novac.

- Sud je utvrdio da je bila pogrešna dostava. To znači da ova presuda gubi svojstvo pravosnažnosti i da otpada osnov za tih 300 miliona dinara. Pravobranilaštvo će ići na protivizvršenje prema "Jugoinvestu" za taj iznos. Predmet se vraća na prvostepenu presudu, u stanje po žalbi opštine, tako da će konačnu reč dati Privredni apalacioni sud. Ako krajnja presuda bude u korist "Jugoinvesta", naravno da će opština isplatiti taj novac na kraju, ali u ovom trenutku za to nema ama baš nikakvog osnova - kaže naš izvor.

BITNA STVAR

Našu informaciju potvrđuje i predsednica opštine Ivana Tomić Ilić.

- Vrhovni kasacioni sud usvojio je, na veliku sreću grada Beograda, Gradskog pravobranilaštva, posebno opštine Voždovac i njenih građana, reviziju pravobranilaštva jer je sa računa opštine skinut skoro ceo budžet - 289 miliona dinara. Zbog toga i drugu godinu zaredom ne možemo mnogo toga da uradimo za Voždovčane - navela je Ivana Tomić Ilić i dodala da je tužilaštvu odmah, pošto je skinut novac s računa, podnela krivičnu prijavu, i to i kao predsednik opštine, ali i lično, protiv svih N. N. osoba koje su učestvovale u svemu.

Predsednica opštine iznosi i očekivanje da će tužilaštvo što pre sprovesti sve potrebne radnje po njenoj prijavi.

Republika poslao je pitanja "Jugoinvestu", ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Istorijat šokantnog slučaja

Slučaj datira iz 1976, kada je opština ugovorila posao s firmama "Mašinoprojekt" i "Krivaja", čiji je sada pravni sledbenik "Jugoinvest" - ustupanje zemljišta (opštinskog) radi izgradnje poslovnog prostora.

Firme su bile u obavezi da opštini isplate naknade na ime komunalnog opremanja zemljišta, što su one, tvrde, mada pisanih dokaza o tome nema za sve uplate, uradile.

Kasnije, ipak, nisu mogle da grade, zbog čega su pokrenule spor i tražile povrat uloženih sredstava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Krivi Stojko

31.10.2022 14:23

Da li ce i izvrsitelj da vrati svoju proviziju?! Sigurno nece, tako da ce naplatiti troskove i treci put kada bude doneta izvrsna presuda.

Realno

31.10.2022 18:59

Bravo! Samo ne znamo moja je firma Jugoinspekt ili Jugoinvest...

Crni

31.10.2022 20:30

Koji glupaci svi redom ili je namera kako god neko nekom nesto dao uz uslov da nesto uplati nema dokaza da je ista uplaceno ali je dozvola dodeljena ili sta god i tuze opatinu ako su dozvolu oduzeli ili kako god adobijes presudu koju urucis pogresno itd. Prvo sudijama oduzeti licencu kako je mogao na lepu rec poverovati da je nesto uplaceno!!! Onda i svima ostalima u opstini , kuriru suda ekspediciji i naravno pravobraniocu mozda ne licencu ali kazniti jer je dozvolio da skinu pare bez realnog osnova. Koja lakrdija i jos javno iznose pa mene bi bila sramota da mi se nesto slicno desilo.