PRECIZAN VODIČ KROZ SUBOTU: Evo šta nas sve očekuje u Beogradu sutra i kako da izbegnete opsadno stanje!

Autor:

Vesti

16.09.2022

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promocija vojnih diplomaca, trka Formule 1, "Europrajd" i šetnja antiglobalista, četiri su kljulna događaja, koja će se tokom subote odviti u samom centru Beograda.

PRECIZAN VODIČ KROZ SUBOTU: Evo šta nas sve očekuje u Beogradu sutra i kako da izbegnete opsadno stanje!

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Ako ne morate na posao u subotu i nemate neke neodložne obaveze, možda bi bilo bolje da ne napuštate svoju kuću ukoliko ste blizu centra Beograda, jer se očekuje potpuna opsada grada, koja će trajati tokom čitavog dana.

Naime, "gungula" koja će uslediti u subotu, počinje sa promocijom vojnih diplomaca, nastavlja se sa trkom Formule 1, a završava sa "Europrajdom" i šetnjom globalista.

Ova četiri velika dešavanja u istom danu, 17. septembra, dovešće do potpune blokade grada, zbog čega će kretanje, čak i pešice biti otežano. 

SATNICA DOGAĐAJA

10h - Promocija vojnih diplomaca

13h - Formula 1

17h - Europrajd 

17h - porodična šetnja

ULICE KOJE ĆE BITI ZATVORENE ZA SAOBRAĆAJ

Trg Nikole Pašića (u celini do Terazija),
Dečanska (od Nušićeve do Trga Nikole Pašića),
Takovska (od ugla sa Kosovskom do raskrsnice Bulevar kralja Aleksandra – Trg Nikole Pašića – Kneza Miloša),
Bulevar kralja Aleksandra (od raskrsnice sa Crkvom Svetog Marka do raskrsnice Trg Nikole Pašića – Kneza Miloša – Takovska ulica),
Kneza Miloša (od raskrsnice sa Ulicom kralja Milutina do raskrsnice Bulevar kralja Aleksandra – Trg Nikole Pašića – Takovska),
Svetozara Markovića,
Beogradska,
Kosovska,
Svetogorska,
27. marta,
Masarikova,
Kralja Milana,
Nemanjina,
Dragoslava Jovanovića,
Vlajkovićeva,
Kondina,
Palmotićeva i
Majke Jevrosime

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije počinje u subotu u 10 časova ispred Doma narodne skupštine u Beogradu, a tom prilikom 135 kadeta Vojne akademije, kao i Medicinskog fakulteta VMA primiće pištolj sa posvetom.

Centralne gradske ulice biće zatvorene za saobraćaj od 8 do 13 časova, i to Takovska, od 27. marta do Kneza Miloša, zatim Kneza Miloša od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra, Dečanska od terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Trg Nikole Pašića od Terazija do Kneza Miloša i Bulevar kralja Aleksandra, od Beogradske do Kneza Miloša.

Očekuje se da će velike broj ljudi nakon ove promocije prodefilovati kroz centar Beograda.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Prošlogodišnja promocija

Formula 1 na Trgu Republike

Po završetku prvog velikog događaja u subotu, u planu je početak drugog, zakazan za 13 časova, a to je trka Formule 1, pod nazivom "Red Bull Show Run Beograd".

Ovaj događaj održava se na Trgu Republike, od 13 do 15 časova.

Trasom Studentski trg – Vasina – Trg Republike – Kolarčeva – Terazije i nazad, proći će bolid kojim vozačka titula F1 u 2011. godini.

Ova manifestacija se prvi put organizuje u Srbiji, zbog čega se očekuje da će se u centru grada okupiti i veliki broj domaćih gledalaca ali i inostranih gostiju, tim više što će na događaju učestvovati legenda trkačkog sporta Dejvid Kultard.

Takođe, biće priređen i drift spektakl.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

"Europrajd" ispred Skupštine Srbije

Za razliku od prva dva dešavanja u Beogradu, koja su isplanirana do najsitnijih detalja, "Europrajd 2022" smatra se visokorizičnim događajem, te će jake policijske snage obezbeđivati trasu kojom bi trebalo da prođu učesnici šetnje koja počinje 17. septembra u 17 sati ispred Skupštine Srbije.

Kako je prvobitno najavljeno, šetati Dečanskom do "PrideHouse" u Domu Omladine, potom do Trga republike, Studentskog trga, Uzun Mirkove, Pariske, Bulevara Vojvode Bojovića do Tašmajdana, gde je planirana žurka.

Prisustvo ovogodišnjem "prajdu" u Srbiji najavili su izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i predstavnici proevropske opozicije.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

"Prajd"

Porodična šetnja i liturgije

Kao odgovor na "Europrajd" koji se danima odigrava na ulicama Beograda, tzv. "antiglobalisti" će organizovati protestnu šetnju, sa početkom u 17 časova, s tim što trasa njihove šetnje još uvek nije objavljena.

Najavljeno je da će biti održane liturgije u crkvama koje se nalaze na potezu kojim će se kretati pristalice "Evroprajda".

Pokret "Dveri" i "Zavetnici" pružio je podršku "porodičnoj šetnji".

Republika

Foto: ST/D.Kadic

 

Šetaju uprkos zabrani

MUP Srbije zabranio je obe manifestacije koje će se sutra održati u 17 časova, a to su "Evroprajd" i "porodična šetnja".

Međutim, organizatori nisu odustali ni nakon što su njihovi prigovore i molbe odbijeni, te su nastavili sa pozivanjem svojih pristalica na okupljanje.

Zbog toga će nadležne službe biti na oprezu, a izdato je i upozorenje da se ne okuplja više od 20 građana u određenoj grupi.

Izmene u javnom prevozu već danas 

Na sajtu Busevi.com može se videti detaljan plan reda vožnje, kao i izmene koje će biti aktuelne tokom subotnjeg dana zbog pomenutih manifestacija.

Republika

Foto: Republika

Izmene u javnom prevozu

- Svečanost promocije kadeta Vojne akademije u prvi oficirski čin“, u petak 16.09.2022. od 16:00 do 19:00 časa ispred Narodne skupštine održaće se generalna proba, a u subotu 17.09.2022. od 08:00 do 14:30 časova i glavna svečanost
“Red Bull F1 Showroom“ u periodu od petka 16.09.2022. od 18:00 do nedelje, 18.09.2022. do 24:00 časova, na deonici od Trga Slavija do Studentskog trga biće obustavljen motorni saobraćaj i isključen napon u trolejbuskoj mrežidoći će do sledećih izmena u režimu rada linija JGP-a:

*TRAMVAJSKE LINIJE

U petak 16.09.2022  od 16:00 do 19:00 i u subotu, 17.09.2022. u periodu od 08:00 do 14;30 časova:

Tramvaji sa linije 6 će saobraćati do Trga Slavija umesto do Tašmajdana
Tramvaji sa linija 7, 12 će saobraćati preko Trga Slavija, umesto preko Resavske

*TROLEJBUSKE LINIJE

U petak, 16.09.2022. od 16:00 časova:

Trolejbusi sa linije 41 se povlače za garažu
Trolebusi sa linije 40 će raditi na trasi linije 28 sve do 18:00 časova
Uspostavlja se autobuska linija 41A, na relaciji Admirala Geprata – Banjica 2. Trasa privremene autobuske linije 41A: Admirala Geprata – Kneza Miloša i dalje redovnom trasom ka Banjici, u smeru ka Admirala Geprata: redovnom trasom do Mostarske petlje, zatim: Savska – Drinska – Hajduk Veljkov venac – Admirala Geprata.

U petak, 16.09.2022. od 18:00 časova:

Trolejbusi sa linija 22L, 28 se povlače za garažu
Uspostavlja se autobuska linija 28A (Trg republike – Zvezdara). Trasa privremene autobuske linije 28A: Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i dalje redovnom trasom linije 28, dok će u smeru ka Trgu republike saobraćati redovnom trasom linije 28 do ulice Braće Jugovića i dalje ulicama Braće Jugovića, Francuska, Trg republike (okreće oko parka)

U subotu i nedelju 17.09. / 18.09.2022. celodnevno:

Ukidaju se trolejbuske linije: 22L, 28, 40, 41
Uspostavlja se autobuska linija 40A (Zvezdara – Banjica 2) na trasi trolejbuske linije 40, osim u subotu, u periodu od 08:00 do 14:30 časova kada će autobusi saobraćati delimično izmenjenom trasom, u oba smera: Cvijićeva, Zdravka Čelara, Starine Novaka, Beogradska, Trg Slavija, Nemanjina, Kneza Miloša i dalje redovnom trasom trolejbuske linije 40 do Banjice 2

* Na pomenutom sajtu mogu se naći i izmene u linijama kojim saobraćaju autobusi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading