UNOSAN BIZNIS! Amerikanci Sulejmanu za kilogram plaćaju 50.000 evra, a on je osmislio i aparat! Evo o čemu se radi! (VIDEO)

Autor:

Svet

16.09.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je tražen na svetskom tržištu, a koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

UNOSAN BIZNIS! Amerikanci Sulejmanu za kilogram plaćaju 50.000 evra, a on je osmislio i aparat! Evo o čemu se radi! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/ BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Sakupljanjem pčelinjeg otrova bavi se tek nekoliko pčelara u regionu. Veoma uspešan u tome je i Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Kozarca, koji taj proces izvodi na potpuno human način. Reč je o veoma skupocenom i traženom proizvodu koji se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a Sulejman ga godinama izvozi u Sjedinjene Američke Države.

Nepravilna upotreba ove količine pčelinjeg otrova bila bi kobna za čovjeka, ali kada se koristi na pravilan način ova supstanca je lek za mnoge bolesti. Pčelar Sulejman Jakupović za potrebe američke farmaceutske industrije prikuplja ga godinama i to uz pomoć aparata koji je sam osmislio.

- Pčelinji otrov prikupljam na potpuno human način koristeći aparate koji daju frekvenciju stršljena i pčele imaju osjećaj da brane košnicu od stršljenova, ubadaju ploče odnosno staklo gdje ne ostaju žaoke i pčele nastavljaju potpuno normalno da žive čitav svoj život - kaže Jakupović za BHRT.

Da bi se dobio jedan gram pčelinjeg otrova potrebno je čak 90.000 uboda pčela pa i ne čudi što je njegova cena na svetskom tržištu visoka. Jedan kilogram dostiže cenu i do 50.000 eura. Veoma je tražen na svetskom tržištu, a koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

- Gram otrova je trenutno oko 50 eura na svetskom tržištu. Za količinu od kilograma otrova treba imati oko 200 košnica. Ja godišnje proizvedem oko dva kilograma, nešto malo više i pčelarski otrov prodajem po 50.000 eura - kaže Jakupović.

Jedan je od retkih pčelara na ovim prostorima koji sakupljaju pčelinji otrov u šali kaže da nakon 11 godina može reći da nešto zna o tom specifičnom zanatu.

- Mogu slobodno reći da su na mom pčelinjem otrovu dve devojke doktorirale. Jedna je branila temu pčelinji otrov u lečenju karcinoma gde je potpuno utvrđeno da pčelinji otrov uništava karcinom u roku od 20 minuta. A, druga devojka je doktorirala na temu multipleskleroze, što je jako teška bolest, gde je dokazano da multiplukslerozu leči pčelinji otrov - ističe Jakupović.

Veoma je učinkovit, kaže, u liječenju autoimunih bolesti, visokog krvnog pritiska, proizvodnji seruma. Njegov prijatelj Ismet početnik je u pčelarstvu i kaže da za sada samo uči.

- Imam za sada 26 zajednica. Dve godine je kako se bavim pčelama. Počeo sam sa dve košnice. Kada bude dovoljan snažan pčelinjak i dovoljan broj pčela, onda ću početi malo - priča Ismet Mahmulj, pčelar.

Apitoksin tražen je zbog ljekovitih svojstava, ali ga nema dovoljno jer je nažalost sve manje pčela u svetu. Malo je i pčelara koji se bave tim poslom jer nepravilno skupljanje može napraviti velike štete u pčelinjacima, prenosi Fokus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading