ZAJEDNIČKA GROBNICA ZA SVE! Pepeo posut po cveću, bez urne i grobnog mesta: NAJTUŽNIJI VRT U BEOGRADU!

Autor:

Vesti

30.06.2022

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseban način sahranjivanja na ovoj lokaciji u Beogradu dozvoljava ono što nigde zakonom nije moguće u Srbiji.

ZAJEDNIČKA GROBNICA ZA SVE! Pepeo posut po cveću, bez urne i grobnog mesta: NAJTUŽNIJI VRT U BEOGRADU!

Foto: WikipediaAndrija12345678

Vrt sećanja

U našoj zemlji nije dozvoljeno zakonom ono što redovno gledamo u američkim filmovima, a to je da se pepeo pojkojnika po njegovoj posebnoj, poslednjoj želji pospe na neku omiljenu lokaciju.

Međutim, u Vrtu sećanja koji pripada Novom groblju u Beogradu moguće je posuti pepeo pokojnika po zemlji, na jednom mestu na kom su zasađene ruže i gde počivaju svi oni kojima je želja bila da budu sahranjeni bez urne, grobnog mesta, slike ili bilo kakvog drugog obeležja.

U Vrtu sećanja nema redova grobnica sa slikama i imenima, monumentalnih spomenika, cveća i sveća, sve je jednostavno, potpuno udaljeno od materijalnog sveta, a jedino što ga veže sa njim su imena ispisana na posebnim pločicama, da bi se znalo da je određena osoba baš tu, među morem drugih, u istoj, za sve zajedničkoj kući, u kojoj se niko ne izdvaja.

Foto: WikipediaAndrija12345678

Imena pokojnika

U ovom Vrtu nije dozvoljeno pored pločica stavljati bilo kakva obeležja, što često rade prijatelji i porodica pokojnika, te s vremena na vreme, radnici očiste ploče, piše Espreso.

Takođe, ni gaženje po ružičnjacima niti ostavljanje sveća nisu dozvoljeni na ovoj površini.

Vrt Sećanja na Novom groblju je fomiran 1970. godine, a predstavlja uređenu parkovsku površinu sa ružičnjakom, gde se pepeo kremiranih lica posipa po zemlji, a imena i prezimena, datumi rođenja i smrti preminulih i ispisuju na posebnim memorijalnim stubovima. Mogućnost rasipanja kremiranih posmrtnih ostataka u Vrtu sećanja, imaju svi koji se za takvu opciju odluče - svojevremeno su objasnili iz info službe JKP "Pogrebne usluge".

Republika

Foto: WikipediaAndrija12345678

Vrt sećanja

Uz Vrt sećanja, sa spoljne strane, nalaze se grobnice i spomen obeležja žrtvama bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, 1941. i 1944. godine.

Kremacija je u Jugoslaviji uvedena kao opcija tek 1961. godine, i to samo na papiru, jer je prvi krematorijum počeo da radi tek četiri godine kasnije, piše Espreso.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading