Primarijus dr Plavšić: KORONA NIJE PROŠLOST, najbolja zaštita je HIBRIDNI IMUNITET, sledi i EPIDEMIJA MORBILA

Autor:

Vesti

24.06.2022

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dve nedelje broj zaraženih koronavirusom skočiće na 1.000, a pridružene bolesti su te zbog kojih se razvija teška klinička slika. u Novom Pazaru i Tutinu najniža svest o značaju vakcinacije.

Primarijus dr Plavšić: KORONA NIJE PROŠLOST, najbolja zaštita je HIBRIDNI IMUNITET, sledi i EPIDEMIJA MORBILA

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Dr Slavica Plavšić primarijus, specijalista je za plućne bolesti i pokretač inicijative da se zapamte imena svakog preminulog zdravstvenog radnika usled korone. Tokom epidemije, iako u penziji, pomagala je kolegama i građanima.

Sada je sa svojim pratiocima na Tviteru podelila šta je to što predstavlja najbolju zaštitu od omikron soja, ističući da bi stariji od 65 godina trebalo da se vakcinišu četvrtom dozom, kako bi izbegli da koronavirus u kombinaciji sa pridruženim bolestima dovede do teške kliničke slike.

- Za one koji smatraju da je korona prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost,brojevi ih dematuju. Broj inficiranih korona virusom se polako povećava iz dana u dan. Očekuje se da će za oko dve sednice broj novoinficiranih dostići 1000 osoba - navodi primarijus dr Plavšić.

Prema njenim rečima, sreća u nesreći je to što se uglavnom radi o lakšim oblicima, pa pogoršanje epidemiološke situacije ne znači nužno i veliki broj hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

- Preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova, savremena vakcina, jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra. Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posledica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti - navodi specijalista za plućne bolesti i dodaje:

- Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, nerealno je to očekivati.

Doktorka Plavšić je objasnila i da najbolju zaštitu protiv omikron sojeva daje tzv. hibridni imunitet.

- To je kombinacija imuniteta stečenog zaražavanjem, ali ranijim, delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze. Zato su najveća očekivanja od tzv bivalentne vakcine (delta+omikron), koju proizvodi i ispituje kompanija Moderna - navodi Plavšić na svom Tviter nalogu.

SVEST O ZNAČAJU SVIH VAKCINA

Specijalista za plućne bolesti upzorava i na to da je svest o značaju vakcina, počev od MMR, one protiv HPV virusa, pa i koronavirusa na niskom novou, što je potpuno zabrinjavajuće.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ilustracija

- Izuzetno je nizak procenat vakcinacije dece MMR vakcinom, tako da je epidemija morbila sasvim izvesna. Čak je i u velikim gradovima, Beograd, Novi Sad, obuhvat vakcinacije tek oko 50%. U Novom Pazaru i Tutinu samo oko 10%, iako je ova vakcina zakonom obavezna - objašnjava Plavšić i dodaje:

- Za stvaranje kolektivnog imuniteta neophodnan je obuhvat od preko 90% vakcinisanih. Izgleda da je u ovim krajevima svest o značaju vakcinacije na najnižem nivou. Dokaz za to je i da je za izuzetnu vakcinu protiv HPV virusa koji izaziva karcinom grlića materice, penisa, anusa, ali i tonzila, grla i pluća, broj prijavljenih u Novom Pazaru - nula!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Slavica Plavšić

24.06.2022 13:02

Hvala što me pratite na tviteru i citirate me. Samo sam htela da Vas zamolim da zamenite onu groznu sliku i postavite neku drugu moju ili da fotografije uopšte ne bude. Hvala Stojim vam na raspolaganju za svaki dogovor i saradnju i uvek ću rado odgovoriti na vaša pitanja pre svega iz oblasti pulmologije, a i drugih grana medicine Moj telefon je 064 146 0 784- Prim.dr Slavica Placšić specijalista za plućne bolesti