Obeležen Međunarodni dan reke Save na Savskom vencu

Autor:

Vesti

01.06.2022

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Savski venac organizuje brojne aktivnosti i ličnim primerom pokazuje kako se čuva priroda i brine o zaštiti životne sredine.

Obeležen Međunarodni dan reke Save na Savskom vencu

Foto: Promo

Povodom Međunarodnog dana reke Save, JVP „Srbijavode“ i Opština Savski venac danas su sproveli manifestaciju pod nazivom „Da nam reka Sava bude zdrava“ održanu na Beogradu na vodi. Početak proslave dana reke Save započet je uspešnom akcijom čišćenja Savskog priobalja, u cilju podizanja javne svesti o očuvanju ovog dragocenog resursa.

Republika

Foto: Promo

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik Opštine Savski venac Miloš Vidović i direktor JVP „Srbijavode" Goran Puzović zvanično su otvorili manifestaciju i zajedno sa građanima upriličili proslavu „Dana reke Save“ koja je organizovana sa ciljem stavljanja akcenta vitalne uloge naših reka i njihovog uticaja na životnu sredinu i podizanja javne svesti o važnosti i očuvanju ovog prirodnog resursa. Počasni učesnici događaja bili su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i drugi istaknuti stručnjaci koji su ukazali na strateški značaj i potencijal ove reke, kao potrebu za njenim očuvanjem. 

Predsednik Miloš Vidović je naveo  da je ova akcija nastavak onoga što je Opština započela 2019.  godine i uspešno nastavila u ovoj godini, a protekle nedelje smo očistili deo priobalja i šetališta i time pokazali da su nam dobro zdravlje građana i čista okolina na prvom mestu.                                

Republika

Foto: Promo

 

- Mi smo dužni da brinemo o našim rekama, da se odgovorno odnosimo prema životnoj sredini i sa ove manifestacije želimo da pošaljemo poruku o važnosti ekologije i izuzetnih ekoloških vrednosti i potencijala reke Save. 

Opština Savski venac organizuje brojne aktivnosti i ličnim primerom pokazuje kako se čuva priroda i brine o zaštiti životne sredine. Kao centralna opština, Savski venac prioritetno brine o ovom neprocenjivom bogatstvu prema kom se svesno, savesno i pravilno ophodi, a nastaviće sa sličnim akcijama u budućnosti kako bi Beograd bio lepši i čistiji.

Republika

Foto: Promo

 

U proteklom periodu Savski venac postao je bogatiji za veliki broj stabala drveća i zelenih površina, a takođe već drugu godinu zaredom sprovodimo i akciju podele Eko-kesa za reciklažu. Naši građani redovno se uključuju u ove aktivnosti, jer svi zajedno želimo da našoj deci  omogućimo zdravu sredinu u kojoj će odrastati. 

Proslava je upotpunjena izvedbama dečijih horova OŠ „Isidora Sekulić” i „Laza Kostić”, kao i brojnim tematskim radionicama. Organizovane su slikarske radionice i za namjlađe sportsko rekreativni program uz podršku FK „Crvena zvezda”.

Republika

Foto: Promo

 

Ministarka Irena Vujović je da navela da je današnji dan prilika da se skrene pažnja koliko su nam značajni vodotokovi i čiste reke, dodajući da Ministarstvo zaštite životne sredine uvek podržava ovakve akcije, pre svega, radi podizanja svesti građana o važnosti očuvanja životne sredine. 

- Važno je da svakodnevno brinemo o našim prirodnim resursima. U Posavini imamo dva međunarodno zaštićena područja – Obedska bara i Zasavica i stoga brigu o priobalju i vodotokovima moramo da podignemo na najviši mogući nivo. Ministarstvo zaštite životne sredine i pre svega, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva i infrastrukure, u naredne čitiri godine će izgraditi preko 60 postrojenja za preradu otpadnih voda što će značajno poboljšati kvalitet vode u našim rekama. Na tome intenzivno radimo, ne samo na samim postrojenjima, već i na čitavoj kanalizacionoj mreži u opštinama i selima širom Srbije. Takvi projekti će znatno poboljšati kvalitet životne sredine i kvalitet života svakog od nas – rekla je Vujović.

Direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović  je rekao da će nakon uspešne akcije čišćenja, JVP „Srbijavode” nastaviti da kroz organizovanje ovakvih aktivnosti na ličnom primeru pokaže na koji način možemo da se brinemo o životnoj sredini. „Ono što je naš zadatak je da usmerimo pažnju javnosti na vitalnu ulogu koju reka Sava i njene pritoke imaju, sa ciljem promovisanja izuzetne ekološke vrednosti. Potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji kroz različite akcije o značaju vodnih resursa za život i na zaj način doprineti boljem stanju vodnog ekosistema i voda, a time i kvalitetu života građana na slivu.”

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading