"BORBA" OBELEŽILA SLAVU SVETI KIRILO I METODIJE: Rezanje slavskog kolača obavio Jerej hadži Jovan Jocković

Autor:

Vesti

25.05.2022

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak, 24.maja prvi put kuća „Borba“ obeležila je u skladu sa pravoslavnim običajima i tradicijom svoju krsnu slavu Sveti Kirilo i Metodije.

"BORBA" OBELEŽILA SLAVU SVETI KIRILO I METODIJE: Rezanje slavskog kolača obavio Jerej hadži Jovan Jocković

Foto: Republika

Sveta braća upamćeni su i kao „slovenski apostoli“ i jedni su od prvih prosvetitelja čiji se uticaj oseti i danas.Upravo ova slava bila je logičan izbor s obzirom da su Kirilo i Metodije širili pismenost i hrišćanstvo, ali i pomagali kulturni napredak, a što na neki način kroz svoj časopis danas čini i „Borba“

- U godini u kojoj obeležavamo vek postojanja, prvi put obeležavamo i krsnu slavu. Naša kuća zalaže se za očuvanje ćiriličnog pisma i naše tradicije, te shodno tome nije slučajno što smo za svoje zaštitnike odabrali upravo 'prosvetitelje i učitelje Svetog Kirila i Metodija - istakao je direktor „Borbe“ Andrija Jorgić.

Rezanje slavskog kolača obavio je Jerej hadži Jovan Jocković, a ovogodišnji domaćin slave bila je Snežana Đorđević.

Kako sami običaji nalažu, uz slavski kolač, crveno vino i sveće domaćini su dočekali svoje goste. Svojim dolaskom i željama da slavu proslavljaju dugo i veselo poželeli su pomoćnica ministra kulturu i informisanje Slavica Trifunović predsednik opštine Zvezadara Vladan Jeremić, direktor JP ,,Skloništa“ Nebojša Stojanović, direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić, kao i mnogi drugi prijatelji kuće, Suzana Mančić, Suzana Perić, Alisa Marić, Mikan Kozomara...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

 

 

Komentari (0)

Loading