UKINITE KONVERZIJU, VEĆA JE ŠTETA NEGO KORIST: NALED podržao Vesićev predlog, EVO ŠTA TO KONKRETNO ZNAČI!

Autor:

Vesti

24.05.2022

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najava zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da bi Grad Beograd mogao da donese propise kojima se ukida konverzija - plaćanje naknade za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, pozitivno je primljena u NALEDU.

UKINITE KONVERZIJU, VEĆA JE ŠTETA NEGO KORIST: NALED podržao Vesićev predlog, EVO ŠTA TO KONKRETNO ZNAČI!

Foto: pixabay.com

Zamenik gradonačelnika Beorada Goran Vesić nedavno je obelodanio da je Grad Beograd zatražio da se ukine institut konverzije, s obzirom na to da su zbog njega zaustavljeni veliki projekti, pre svega u visokogradnji.

- Kada je ovaj institut usvojen pre skoro 15 godina, on je na nekoliko godina skoro zaustavio sve velike projekte u visokogradnji, a danas samo u Beogradu nekoliko stotina vrednih lokacija ne može da se stavi u funkciju zbog ovog instituta - rekao je nedavno Vesić.

Prema njegovim rečima, dva zakona regulišu način, uslove i postupak pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine na različite načine, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, što je nedopustivo.

- Ukidanje konverzije omogućiće da se uspostavi pravna sigurnost i jasni zakonski okvir u kome će građanima i privredi biti olakšano da uspostave svoje pravo svojine na građevinskom zemljištu. Tako se otvara prostor za dalje investicije, kako privatnih tako i stranih investitora. Na kraju, država za ovih deceniju i po skoro da nema prihoda od konverzije, a šteta koja je naneta zbog toga što nisu realizovane investicije meri se milijardama evra - rekao je Vesić i podvukao da je, kada imate propis od koga država nema koristi za budžet i istovremeno otežava investiranje, jasno šta treba da se radi.

Foto: Republika

 

- Ukidanje propisa – istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesićeva najava naišla je na dobar odjek kod Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako su precizirali u ovoj organizaciji, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, država je za više od 10 godina, na ime prihoda od naknade, prihodovala svega sedam miliona evra, a izgubila je višestruko veće investicije.

- Zbog toga, ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine je višegodišnja preporuka NALED - navodi se.

Prema procenama NALED, zbog konverzije je "zaključano" čak 5.000 hektara građevinskog zemljišta.

- U našem istraživanju anketirali smo 13 kompanija kojima je određena naknada za konverziju od 3,2 miliona evra, a zbog izostanka konverzije, stopirane su im investicije od 67 miliona evra. Takođe, prema našim procenama, zbog konverzije je "zaključano" čak 5.000 hektara građevinskog zemljišta. Samo u prošloj godini, prihodi od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta iznosili su više od 16 milijardi dinara odnosno 135 miliona evra - kažu u NALED-u.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading