Vesić otvorio spomenik Petru Nikolajeviću Moleru (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.03.2022

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, danas je prisustvovao otvaranju spomenika Petru Nikolajeviću Moleru.

Vesić otvorio spomenik Petru Nikolajeviću Moleru (VIDEO)

Foto: Goran Vesić/FB

Goran Vesić

Spomenik velikom vojvodi Prvog i Drugog srpskog ustanka Petru Nikolajeviću Moleru otkriven je danas u Beogradu, u parku srpsko-grčkog prijateljstva.

Spomenik Moleru podigao je Grad Beograd, a danas ga je svečano otkrio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu brojnih predstavnika grada.

Vesić je rekao da je Moler važna istorijska figura i jedna od retkih koja povezuje Prvi i Drugi srpski ustanak, uz kneza Miloša.

- Podizanje spomenika Moleru samo je deo negovanja kulture sećanja koju sprovodimo poslednjih osam godina u Beogradu, kada su mnoge značajne ličnosti dobile spomenik - rekao je Vesić.

On je najavio da će u narednom periodu spomenike dobiti Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Dijana Budisavljević, Vasko Popa, Meša Selimović, Miloš Crnjanski i kralj Aleksandar Karađorđević.

- Na taj način pokazujemo koliko nam je važno da čuvamo svoju istoriju. Ovo je velika stvar za sve nas - rekao je Vesić.

 

 

U Prvom srpskom ustanku Moler se istakao u bici kod sela Jelenče.

Tokom ustanka oslikao je Karađorđevu zadužbinu u Topoli, a bio je vojvoda sokolske nahije do leta 1812. godine, posle njega na toj poziciji je bio Cincar Marko Kostić.

Prilikom odbrane Loznice 1813. morao je zbog nedostatka mastila svojom krvlju da ispiše pismo ustaničkim vođama.

Petar Nikolajević Moler rođen je 1775. godine u selu Babina Luka kod Valjeva, a umro 1816. godine u Bogovađi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading