TAKSI SKUPLJI OD PONEDELJKA: Zahtevi za povećanje cene prevoza putnika u prestonici su usvojeni

Autor:

Vesti

12.02.2022

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Grad je dao zeleno svetlo i od ponedeljka će taksi usluge poskupeti više od 20 odsto.

TAKSI SKUPLJI OD PONEDELJKA: Zahtevi za povećanje cene prevoza putnika u prestonici su usvojeni

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Po novoj tarifi, start će umesto dosadašnjih 170 biti 250 dinara, dok će prva tarifa poskupeti na 73 dinara, što je za dva više od zahteva taksista dostavljenih Sekretarijatu za javni prevoz.

Druga tarifa biće 95 dinara, dok će vožnja po trećoj koštati 146 dinara. Čekanje po satu će umesto 750 sada biti 900 dinara.

Po ugovoru sa Gradom u koji su "Novosti" imale uvid, u cenu taksi usluge uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika. Tarifa dva primenjivaće se u vremenu od 22.00 do 6.00, nedeljom i u danima državnih praznika.

- Ovo su zahtevi koje smo očekivali da će biti usvojeni, jer se više od deceniju nije menjala cena taksi usluge - ističe za "Novosti" predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

- Rešenje o novim cenama taksi prevoza je potpisano, a od ponedeljka krećemo sa njegovom primenom. Sada ne vidim nikakvu potrebu za novim protestima, jer nije kriva država, već oni koji deset godina nisu podnosili nikakve zahteve. Tu mislim i na sebe, što sam i nekoliko puta istakao. Ipak, bitno je da svi budu zadovoljni.

Foto: Photo by Dan Gold on Unsplash

Vozač automobila

 

Zahtev za povećanje cene taksi usluge Udruženje prevoznika podnelo je pre tri meseca, nakon čega su i održani brojni sastanci na gradskom i republičkom nivou. Građani prestonice dobro pamte oktobar 2019. godine, kada su taksisti 12 dana držali glavni grad u blokadi. Radnim danima u špicu od 12.00 do 15.00 centar je bio kompletno zatvoren, a saobraćaj paralisan. Poskupljenje taksi usluge za naš list komentarisao je i nezavisni taksi prevoznik Slobodan Banović, koji je izlazak na centralne gradske ulice najavio od 21. do 25. februara.

- Cene su prihvatljive, ali ostajemo pri našim zahtevima - izričit je Banović.

- Tražimo usklađivanje tarifa na godišnjem nivou koje će biti zakonski regulisano.

Zahtevamo i reviziju broja vozila svake godine i upošljavanje novih prevoznika, jer je očigledno ovaj broj nedovoljan. Ako su ove cene dostavljene bez njihovog usklađivanja, onda nam one ništa ne znače. I dalje stojimo pri odluci da izađemo na proteste i čekamo saopštenje Sekretarijata za javni prevoz.

"TARIFA 3" VAN GRADSKOG PODRUČJA

Tarifa tri biće primenjivana van obeleženih tačaka gradskog područja. To se odnosi na Zrenjaninski put, deo od raskrsnice kod gostionice "Putnik" prema Ovči, Crvenki i naselju Borča-Greda. Time je obuhvaćen i Pančevački put od raskrsnice sa Poljoprivrednom školom, uključujući i naselje Branka Momirova. Ova tarifa biće na Slanačkom putu, i ka groblju Lešće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Veljko

12.02.2022 13:18

U praksi je taksi poskupeo i 50%. Kako gde. Start je preskup.