PAMETNE TEHNOLOGIJE MENJAJU SVET U KOME ŽIVIMO

Autor: Republika

Vesti

10.11.2021

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa novim milenijumom i četvrtom industrijskom revolucijom, svet je otvorio novo poglavlje razvoja koje će nepovratno izmeniti način na koji živimo i radimo.

Republika

Foto: pixabay.com

Moderne tehnologije menjaju svet, foto: Ilustracija

Veštačka inteligencija, važnost big data, svemirska tehnologija, razvoj litijum-jonskih baterija i uređaja koji ih koriste, omogućiće razmenu informacija u realnom vremenu i učiniti da svet postane daleko više od globalnog sela kako je to Makluan predvideo još šezdesetih godina prošlog veka.

Predstavljamo vam pet stvari koje su počele da menjaju naš, ali i život generacija koje dolaze. 

Rad u uslovima veštačke inteligencije

Proširena stvarnost, ili AR, ima neverovatan potencijal. Od aplikacija koje obrađuju i šalju informacije, AI se razvija u pravcu preklapanja sa realnim životom.

Kompanije eksperimentišu sa korišćenjem uređaja proširene i virtuelne realnosti na radnom mestu, a ima pomaka i u pogledu javnih usluga.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Flota robota na točkovima izašla je na ulice Moskve kako bi dostavljala poštu kao partnerski projekat nacionalne pošte i jednog tehnološkog konglomerata.

Na ulicama su se našli roboti veličine putnog kofera, koji se kreću pomoću šest točkova.

Zahvaljujući AI tehnologiji, ovi roboti mogu da dostavljaju poštu u radijusu od dva kilometra oko određenih pošta u Moskvi.

Ovo je najšire polje budućeg tehnološkog razvoja koji može potpuno da preokrene segment javnih usluga. 

Električni i samovozeći automobili

Električni automobili su već neko vreme na putevima, a razvoj litijum-jonskih baterija i poboljšanje infrastrukture za njihovo punjenje sve više napreduju. Uporedo sa tim, ubrzano se razvija segment auto-pilota odnosno automobila koji sam upravlja.

Pojedini proizvođači automobila već imaju složen režim auto-pilota koji može da preuzme neke kontrole vožnje, a nadaju se da će uskoro biti razvijen automobil koji kompletno sam upravlja.

Republika

Foto: youtube.com/M.I.C

Foto: Ilustracija

 

Laboratorija za istraživanje transporta u Velikoj Britaniji uveliko istražuje model  kamiona bez vozača na putevima u bliskoj budućnosti. Ideja je da do tri kamiona voze u konvoju, pri čemu glavno vozilo kontroliše ubrzanje i kočenje vozila iza njega.

Ovakvi kamioni, iako još uvek imaju „vozača" mogli bi da voze mnogo bliže jedan drugom, i na taj način da smanje troškove goriva i emisije izduvnih gasova.

Solarna energija 

Solarni paneli su još jedna tehnologija koja postoji neko vreme, ali njihov budući potencijal je ogroman.

Republika

Foto: youtube.com/ CGTN

Foto: Ilustracija

Ne samo da se solarni paneli mogu postaviti na krovove kuća, već pojedine zemlje kao što je Japan razvijaju tehnologiju postavke solarnih panela na površine jezera i reka u cilju što veće mogućnosti crpljenja sunčeve energije.

Solarni paneli su našli svoju primenu i u indistriji, pa se uveliko razvijaju polja solarnih panela koja bi u potpunosti snabdevala energijom velike operacije.

Nosivi prečistač vazduha

U svetu u kojem su već dve godine na snazi socijalna distanca i maske u kombinaciji sa sve zagađenijim vazduhom, nije pregrubo reći da ćemo jednog dana svi imati uređaje za disanje.

Nedavno je razvijena maska za prečišćavanje vazduha, sposobna da očisti vazduh i ukloni viruse i patogene čestice iz vazduha koje korisnik udiše. Ova maska radi do 8 sati sa jednim punjenjem baterije uz mogućnost i eksterne baterije.

Kao i sve veći broj uređaja i ova maska je zasnovana na litijum-jonskim baterijama, zbog čega se širom sveta izdvajaju značajni resursi u potrazi za novim nalazištima litijuma, materijala na kome počiva digitalna revolucija. 

Reciklaža i reinženjering

Nova tehnologija šalje na deponije staru i zastarelu tehnologiju, što je u svetlu borbe protiv zagađenja i klimatskih promena otvorilo put novim načinima za recikliranje, ponovnu upotrebu i re-inženjering stare tehnologije.

U nekim zemljama se sprovodi postupak pretvaranja upotrebljene plastike u materijal za popločavanje puteva i trotoara, ili ponovne upotrebe starih baterija, a rudarske kompanije širom sveta rade uspešno na reciklaži otpada pri preradi rude koji se može ponovo koristiti - kao što je to slučaj sa litijumom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading