BRUKA I SRAMOTA! Devojka se skinula gola na mestu na kom je stradalo HILJADE SRBA (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

09.09.2021

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nesvakidašnji skandal dogodio se u memorijalnom kompleksu u Jajincima, kada se jedna devojka sunčala pored spomenika posvećenom desetinama hiljada srpskih žrtava iz Drugog svetskog rata.

Foto: Muzej žrtava genocida

Devojka se obnažila kod spomenika Jajinci

Ovim povodiom oglasili su se iz Muzeja žrtava genocida, koji su izrazili javni protest u saopštenju koje prenosimo u celini.

Muzej žrtava genocida izražava najoštriji protest i osuđuje nedolično ponašanje pojedinih građana u okviru memorijalnog kompleksa u Jajincima kraj Beograda, koje je kulminiralo proteklog dana kada su nepoznate osobe odlučile da se sunčaju na stratištu na kome je tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi.

Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću podseća na to da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za antivicilizacijsko i nedolično ponašanje pojedinih neodgovornih građana.

- Memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima predstavlja kulturno dobro i kao takav je zaštićen zakonom, ali je očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u oružanim sukobima u prošlosti - ističe se u saopštenju Muzeja žrtava genocida, i sa žaljenjem konstatuje da pojedinci ova mesta koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima ili kao izletišta.

Foto: Muzej žrtava genocida

Devojka se obnažila kod spomenika Jajinci

- Nakon brojnih nedoličnih postupaka pojedinih neodgovornih građana, memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima, a posebno centralno spomeničko obeležje koje se nalazi na jednoj od masovnih grobnica, postao je, na žalost, i mesto za sunčanje. Imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, Muzej žrtava genocida poziva sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka -naglašava se u saopštenju.

Istovremeno, Muzej poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalnu miliciju, odgovarajuće sekretarijate grada Beograda, JP ,,Zelenilo – Beogradʼʼ i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijalnog prostora nekadašnjeg stratišta u Jajincima, kao i da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi i
anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

(Republika/Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading