VESIĆ: Inicijativa Vučića pravo rešenje za problem legalizacije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.07.2021

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića je pravo i konačno rešenje za problem legalizacije bespravnih objekata u Srbiji, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pozdravio predlog da građani, koji su rešavali egzistencijalne probleme, legalizuju svoje objekte direktnim upisom u katastar, bez dodatnih procedura i plaćanja taksi.

RepublikaFoto: Printskrin
Goran Vesić

Vesić je za Tanjug rekao da bi novi Zakon o legalizaciji omogućio građanima da objekte od ''stotinak kvadrata'' koje su, kako kaže, izgradili da bi rešili problem ''krova nad glavom'', upišu direktno u katastar bez dodatnih papira, nameta i plaćanja bilo kakvih taksi.

- Istovremeno bi oni koji su koristili Zakon o legalizaciji i bogatili se, gradeći hiljade kvadrata i neplaćajući obaveze prema državi, za to i odgovarali. To je pravedno i hvala predsedniku Vučiću na toj inicijativi - kazao je Vesić.

On smatra da je problem dosadašnjih zakona u tome što ''''obični građani'''' zbog papirologije i trajanja procedure nisu bili motivisani da legalizuju svoje objekte već da su bili samo oni koji su, kako kaže, nelegalno gradili hiljade kvadrata i od toga pravili zaradu.

- Inicijativa predsednika Vučića da se razdvoje obični građani, o kojima je reč u više od 90 odsto slučajeva, od onih koji su nelegalno gradili desetine hiljada kvadrata i pljačkali državu, je način da se konačno uvede red i osećaj pravednost kada je u pitanju legalizacija - naveo je Vesić i dodao da treba da budu kažnjeni oni koji su se na račun države bogatili od nelegalne gradnje, a to, kaže, nisu obični građani.

Vesić je kazao da Grad Beograd očekuje da se donošenjem novog Zakona o legalizaciji u kratkom vremenskom roku završi proces legalizacije i da taj problem ne postoji uporedo sa urbanizmom.

- Dokle god postoje dva procesa, legalizacija i urbanizam, biće onih koji misle da će izgradnjom nelegalnih objekata moći da ih jednog dana legalizuju i da na taj način izbegnu plaćanje obaveza prema državi - naveo je Vesić.

Očekuje da će biti osnovano državno telo za sprovođenje tog postupka jer se, kaže, pokazalo da većina lokalnih samouprava ne može da sprovede postupak legalizacije, kao i da se pooštre zakonske kazne za nelegalnu gradnju.

Vesić je ukazao da u Beogradu ima više od 300.000 zahteva za legalizaciju i objasnio da se taj postupak sprovodi tako što Grad izdaje dozvolu za legalizaciju objekata više od 400 kvadrata, gradske opštine do 400 kvadrata, a prigradske opštine do 1500 kvadrata.

- Nismo zadovoljni tempom kojim se to odvija, ali to nema toliko veze sa organima koji sprovode legalizaciju, koliko sa procedurom i dosadašnjim zakonima koji nisu motivisali građane da legalizuju svoje objekte. Sa pristupom koji je predložio predsednik Vučić rešićemo više od 90 odsto predmeta za legalizaciju i staviti tačku na taj problem - uveren je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading