PRVA LINIJA DO 2028! Beograđani će u JUNU moći da se izjasne o BITNOJ stvari u vezi metroa u prestonici!

Autor:

Vesti

21.05.2021

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Usvajanje Zakona o metrou i gradskoj železnici obezbedilo je pravni okvir da počnemo sa izgradnjom metroa u novembru ove godine, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

Foto: Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić
Goran Vesić

 – Od 1971. godine, kada je Beogradu prvi put obećan metro, slušali smo razna obećanja kako metro samo što nije počeo da se gradi. Sve su to bile laži jer za izgradnju metroa nije postojao pravni okvir koji bi regulisao izgradnju metroa, nisu postojali projekti, urbanistička dokumentacija, a ni potreban novac. Sada prvi put imamo sve. Usvajanjem zakona napravljen je poslednji formalni korak ka izgradnji metroa. Metro se ubrzano projektuje, rade se geološka istraživanja na trasi, radi se Katastar rizika odnosno snimanje svih objekata na trasi metroa, veoma brzo će biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica, u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele. Sve će biti spremno da se početkom novembra izgradnjom na Makiškom polju započne izgradnja metroa, tačno 50 godina od kako je prvi put najavljena – rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine, druga linija do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading