Vesić: Prvi put u Beogradu se rešava problem kanalizacije

Autor:

Vesti

24.04.2021

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je danas sa ministrom Tomislavom Momirovićem obišao početak radova na rekonstrukciji mosta u centru Mladenovca, rekao je da će se izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu rešiti 80 odsto ispusta kanalizacije u Savu i Dunav.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Goran Vesić

- Ostaje da se reši još 20 odsto, ali prvi put u Srbiji se rešava problem kanalizacije i otpadnih voda - rekao je Vesić u Mladenovcu.

Vesić je precizirao da Beograd ima 100 ispusta kanalizacije u Savu i Dunav, navodeći da se godišnje u te reke sipaju fekalije zapremine 60.000 olimpijskih bazena, te da ne postoji nijedan grad u Evropi koji toliko truje reke.

Od ukupno četiri milijarde evra investicija u ekološke projekte na teritoriji Srbije, u Beogradu će, kaže, biti investirano oko 400 milona evra ne računajući fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

Prva faza koja košta oko 270 miliona evra počinje u septembru, najavio je Vesić precizirajući da ta fabrika “pokriva” 1,5 miliona građana prestonice, navodeći da se takođe rade i fabrike u Obrenovcu, Batajnici, Grockoj, Ostružnici.

- Mi smo srećni što imamo jedinstevnu politiku jer omogućava da se rešavaju problem ljudi - rekao je Vesić i zahvalio ministru Tomislavu Momoroviću što je uvek na raspolaganju Beogradu i rešava problem.

Vesić kaže da nisu svi u Vladi Srbije takvi ministri.

- Ima i drugih ministara koji to rade, ministarke Vujović, Joksimović, Gojković, ministri Vulin, Nedimović, Mali i naravno premijerka Ana Brnabić koji su uvek tu kada treba da se pomogne Beogradu. Jer, Beograd čini 40 odsto BDP-a zemlje I najznačajniji je region. Ako se Beograd razvija razvija se čitava Srbija - rekao je Vesić.

Što se tiče samog Mladenovca u toj opštini će, kaže, biti urađeno 70 kilometra kanalizacione mreže što se nije dogodilo u poslednjih 50 godina.

Takođe, završavamo se postrojenje za preradu otpadnih voda u Međulužju, sledi tender za izgradnju sedam kilometara sekundarne mreže u Međulužju, a raspisan je tender za još jedan vrtić u Mladenovcu, dodao je Vesić.

On je istakao da se radi i na regionalnom vodovodu Makiš – Mladenovac, kao i na projektu BG voza.

- BG voz treba da poveže opštine kao što su Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazeravac, Surčin, Obrenovac sa centrom grada. Mi smo pre dve godine pokrenuli BG Voz odnosno spojili Mladenovac sa Beogradom, ali imamo samo tri polaska dnevno, što je nedovoljno - ocenio je Vesić.

Kada se budu uradili dupli koloseci građani Mladenovca će, prema Vesićevim rečima, imati u špicu voz na svakih 20, 25 minuta prema centru Beograda i dva špica na oko sat vremena što će, kaže, biti više nego dovoljno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading