Elektronski recepti uvedeni i u Lazarevcu i Grockoj

Autor: Tanjug

Vesti

22.11.2017

16:50

Elektronski recepti od danas se koriste u još dva beogradska doma zdravlja, u Grockoj i Lazarevcu, a do kraja godine papirni recepti biće zamenjeni u svim beogradskim domovima zdravlja.

ST/N. PANČIĆ
Elektronski recepti stigli i u Grocku i Lazarevac

Početkom novembra elektronski recept uveden je u deset gradskih domova zdravlja, danas su im se priključila još dva, te je tako do kraja godine ostalo da se uvede u još četitu ustanove primarne zdravstvene zaštite u Beogradu. Početkom naredne godine predviđeno je da počne implementacija eRecepta širom Srbije, a kompletno će taj posao biti završen, kako se očekuje, u prvoj polovini 2018. godine.

- Kada eRecept bude uveden u sve domove zdravlja dobitak samo od uštede papira biće dva miliona evra godišnje - rekao je Tanjugu državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Inače, kako je rekao, svaki drugi pacijent koji dođe u dom zdravlja hronični je bolesnik i dolazi da bi dobio terapiju, pa će uvođenjem eRecepta lekari sada imati više vremena da se posvete pacijentu.

Mahmutović kaže da je u Bogradu u tom sistemu oko 1.000 apoteka, a da se trenutno u Beogradu dnevno izdaje oko 90.000 eRecepata, dok se u apotekama realizuje oko 30.000 recepata dnevno.

On je dodao da sledi i uvođenje elektronskog kartona, što je u planu od naredne godine, a planirano je i uvođenje jedinstvene liste čekanja u elektronskom obliku.

Komentari (0)

Loading