Vesić: Beograd kupuje još 10 novih električnih autobusa

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

07.02.2021

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će Grad nabaviti 10 potpuno novih električnih autobusa kao i da će biti otvorena još jedna "električna linija" gradskog prevoza.

RepublikaFoto: beograd.rs
Električni autobus

Linija će biti "centralna", a kako je naveo, počinjaće iz "Beograda na vodi", ići preko Savskog trga, Nemanjinom ulicom, Trga Slavija do Trga Republike i dalje do Kalemegdana.

- To će značajno smanjiti broj autobusa i zagađenje u tom delu grada - kazao je Vesić za Tanjug.

On je naveo da je GSP "Beograd" 28. januara otvorilo javnu nabavku za kupovinu 10 novih električnih autobusa i da su do sada na tender pristigle dve ponude, jedna iz Bugarske zajedno sa, kako kaže, jednom srpskom kompanijom, i jedna iz Kine.

- Kao što je poznato, Grad je pre nekoliko godina prvi put nabavio električne autobuse i sada su se stekli uslovi za kupovinu 10 novih. U narednih 10-15 dana procenićemo i objaviti koja je ponuda pobedila na tenderu - kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da će biti kupljene i još četiri stanice za punjače za električne autobuse.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je prošle godine doneo odluku da sva vozila koja se nabavljaju moraju da budu ekološka.

- Nastavićemo sa politikom kupovine samo ekoloških vozila ili ''na prirodni gas'' ili hibridnih ili električnih. Držimo se naše politike. Ove godine ćemo objaviti tender za nabavku stotinu autobusa ''na gas'' i planiramo da u narednih pet godina imamo 500 takvih autobusa - istakao je Vesić.

On je rekao da je uz metro, koji se očekuje da bude gotov 2030. godine kada su u pitanju obe linije, i "BGvoz" koji se, kako navodi, produžava sa sadašnjih stotinak na oko 220 kilometara, i uz oko 70 kilometara novih tramvajskih linija, to doprinos zaštiti životne sredine i održivom ekološkom razvoju na teritoriji grada.

- Na teritoriji 10 gradskih opština u narednih 10 godina ukinućemo kompletno gradski prevoz koji nije ekološki prihvatljiv - zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading