(FOTO) SRBIJA MOŽE DA BUDE PONOSNA, OVO IZGLEDA SVETSKI! Vesić: Otkrivanje spomenika je veliki događaj

Autor: Republika

Vesti

26.01.2021

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je srećan što je Srbija sada toliko snažna da može da podigne spomenik rodonačelniku svoje najznačajnije srednjevekovne dinastije, Stefanu Nemanji.

RepublikaFoto: Republika
Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu

Vesić je za Tanjug rekao da će večeras na Savskom trgu biti održana generalna proba otvaranja i da će sutra uveče svečanosti prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zamenik gradonačelnika je najavljujući prigodan umetnički program povodom otvaranja spomenika ocenio i da se ovako veliki i važan događaj nije desio još od 19. veka kada je podignut spomenik Knezu Mihailu na Trgu Republike.

Kaže i da se oseća veoma ponosno što je ovako veliki projekat urađen, jer, kako napominje, Srbija nije imala sreće da podiže mnogo spomenika svojim vladarima.

On je napomenuo i da su završeni svi radovi na Savskom trgu i da će to biti najlepši i najveći pešački trg ne samo u Beogradu, već i u Srbiji.

- Ukupno ima 32 000 kvadrata, od čega je 20 000 m2 pešačke zone, 250 novih stabala, mnogo zelenih površina i naravno na Savskom trgu je spomenik Stefanu Nemanji. Trg je završen, a nama preostaje da u naredna dva meseca još završimo saobraćajnicu koja vodi iz Savske u Nemanjinu ulicu - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Goran Vesić

On je ocenio mi da su rekonstrukcija Železničke stanice, Savski trg i spomenik Stefanu Nemanji pravi primer kako se Beograd menja.

- Uradili smo fasadu na zgradi bivše Železnice, brzo će krenuti rekonstrukcija tog objekta, koji će postati Muzej istorije Srbije, biće sačuvani i delovi perona kao deo istorije iza same stanice - rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo i što je ove godine završen Hram Svetog Save, a osim podizanja spomenika Stefana Nemanje, krenula je i obnova Hilandara.

- Mislim da bi mnoge generacije uspešnije od naših bile presrećne da su mogle da učestvuju u ovako velikim i značajnim poduhvatima, jer ovo se radi jednom u celom veku - zaključio je Vesić.

Vesić je to rekao posle promocije knjige Luke Mičete „Nemanjići - biografija" u Skupštini grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading