ATENTATOR NA PAVELIĆA DOBIO SPOMEN-PLOČU I ULICU U ZEMUNU! Blagoje Jovović kao vesnik nove Srbije

Autor: S. AĆIMOVIĆ

Vesti

05.08.2020

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagorska ulica u Zemunu od danas nosi ime Blagoja Jovovića, koji je 1957. godine izvršio atentat na ustaškog vođu Antu Pavelića, a u toj ulici otkrivena je i spomen-ploča u čast osvetniku srpskih mučenika.

Foto: wikipedia.org
Blagoje Jovović

- Danas se simbolično završava jedan tužan period u istoriji našeg naroda, period zabluda kojima su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđivali da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na istoriju, a da drugi budu jaki - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Odluka da Jovović dobije ulicu u Beogradu jeste, kaže, veoma uznemirila lažnu srpsku elitu koja "decenijama teroriše naš narod, nameće vrednosne sudove".

- Politika te elite jeste ono što je radio bivši predsednik (Boris) Tadić, koji se malo-malo pa izvinjavao, kao i ono što rade neki srpski političari koji pričaju o tome kako su nosili crni flor. To je ta politika lažne srpske elite, to su oni kojima smeta Blagoje Jovović - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Kako je dodao, pošto je ta politika "poslata na đubrište istorije", pošto su Srbi ponosni i jaki, ekonomija napreduje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliki ugled u međunarodnoj zajednici i uspešno vodi zemlju, sada su svi oni "besni i nervozni".

- Otud napadi na Blagoja Jovovića i njihove priče o tome kako nije smeo da uzme pravdu u svoje ruke - dodao je Vesić.

Naveo je da je Jovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu i da je to zaslužio svojim herojskim činom kada je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Vesić je poručio da je vreme da Srbija prekine svoje podele i da svi zajedno gledamo u budućnost - "da pamtimo šta se desilo, ali da razumemo da, da bi Srbija bila uspešna, moramo da budemo zajedno".

Pravda je htela da srpski heroj dobije počast baš u Zemunu, gde je tokom Drugog svetskog rata, za vreme NDH, glavna ulica nosila Pavelićevo ime.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading