Vesić: Spomenik "Večna vatra" podižemo u slavu srpskih i ruskih oslobodilaca Beograda!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

17.02.2020

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio je danas na svečanosti povodom polaganja kapsule u kamen temeljac za podizanje spomenika "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda. Današnja ceremonija označava početak ciklusa manifestacija koje će biti upriličene u Srbiji povodom obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Goran Vesić

Vesić je u obraćanju na svečanosti naglasio da se spomenik podiže u slavu naših hrabrih predaka, oslobodilaca Beograda.

– Na ovom mestu goreće vatra slobode, ljubavi i bratstva srpskog i ruskog naroda. Ta vatra zauvek će nas podsećati na našu herojsku prošlost, u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije braneći vrednosti istine i pravde, zbog čega smo kao narodi teško stradali. Ima onih koji će nas pitati čemu večna vatra 75 godina posle pobede nad fašistima. Ima i onih koji će ismejavati ovaj poduhvat. A večna vatra nam nikada više nije bila potrebna, baš danas, 75 godina posle pobede nad fašistima, jer fašizam se ponovo probudio. Mislili smo da je u svetu potučen 9. maja 1945. godine i mislili smo da je zlo zatrto. Oni koji su se borili na strani  fašista u Drugom svetskom ratu čekali su trenutak da podignu glavu – rekao je on.


Zamenik gradonačelnika je naveo da fašisti da bi prikrili svoje zločine pred licem istorije, pokušavaju da prekroje istorijsku istinu, želeći da žrtve predstave kao dželate, a dželate kao žrtve.

– Žele da nam objasne kako je Vlasov heroj, a da heroj nije Žukov. Kažu kako je srpski fašista Dimitrije Ljotić heroj, a heroji nisu partizani Koča Popović i Peko Dapčević. Za njih su Pavelićeve ustaše u Hrvatskoj i banderovci u Ukrajini oslobodioci, a ruski i srpski narod okupatori. Za njih je Jasenovac, jedan od najstrašnijih nacističkih logora bio kamp za rekreaciju ljudi. Ciceron bi rekao "O vremena, o običaji". A mi danas svima njima poručujemo iz Beograda: Nećemo vam to dozvoliti, da prekrajate istoriju i da ponovo ubijate heroje – poručio je Vesić i dodao da je naš odgovor snažan isto kao i 1945. godine.
RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Ðorđevic, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologiju, Nenad Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesic

U svom govoru Vesić je naveo da ćemo podići koliko god je potrebno spomenika i da će se o tome učiti deca.


– Učićemo decu u školama, štampaćemo knjige, snimaćemo filmove, negovaćemo sećanje na naše žrtve, jer moramo jasno da kažemo ko je bio poražen u Drugom svetskom ratu, a ko je u tom ratu pobedio i čitavoj civilizaciji doneo slobodu i prestanak razaranja. Srbija je ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na svoj doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu. Srbi su, posle Rusa, srazmerno broju stanovnika, dali najveće žrtve u Drugom svetskom ratu. Kosti naših predaka ugrađene su u temelje današnje Evrope. Zato današnjim činom, simbolički, na mestu gde počiva 2.556 boraca Narodnooslobodilačke vojske i 940 Crvenoarmejaca, koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, poručujemo celom svetu da ne zaboravljamo, niti ćemo ikada zaboraviti svoju istoriju. Neka večno živi slava naših heroja. Neka večno gori vatra ljubavi, slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda – kazao je Vesić i završio govor poručujući na ruskom jeziku: "Srbi i Rusi – jedna vera, jedna istorija, braća zauvek".

Prva "Večna vatra" u Srbiji predstavljaće simbol sećanja na stradale srpske i ruske vojnike u borbi za oslobođenje Beograda od nemačkih okupatora. Autor ove skulpturno-arhitekturne kompozicije je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnikov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading