BRAVO ZA NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA BEOGRADA: 1,2 milijarde evra u 2020. godini!

Autor: Tanjug

Vesti

29.11.2019

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet za sledeću godinu koji je, kako je rečeno, najveći u istoriji Beograda i, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi oko 143 milijarde dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Goran Vesić

To je, u odnosu na ovogodišnji budžet, više za 9,6 odsto ili za 12,5 milijardi dinara.

U narednoj godini najviše sredstava budžeta biće potrošeno za delatnost drumskog i železničkog saobraćaja i to za funkcionisanje javnog prevoza putnika u gradu, nabavku vozila za prevoz putnika u javnom saobraćaju i za ulaganja u putnu infrastrukturu, i to u iznosu oko 53,5 milijardi dinara.

U oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja planirana su sredstva u iznosu od oko 18 milijardi dinara i to za funkcionisanje ustanova, subvencije privatnim vrtićima, tekuće i kapitalno održavanje i izgradnju 17 novih vrtića.

Za osnovno i srednje obrazovanje planirani su rashodi i izdaci u iznosu od 7,6 milijardi dinara. Između ostalog, sedam milijardi obezbeđeno je za kupovinu novih vozila za javni prevoz. Kada su u pitanju socijalna davanja, planirana su sredstva u iznosu od skoro pet milijardi dinara.

Vesić: 2020. najviše novca za drumski i železnički saobraćaj

Vesić je izjavio da je gradski budžet za sledeću godinu razvojni, investicioni i u interesu Beograđana. On je u gradskom parlamentu, obrazlažući budžet za 2020. godinu, naveo da će najviše sredstava biti potrošeno za delatnost drumskog i železničkog saobraćaja i to za funkcionisanje javnog prevoza putnika u gradu, nabavku vozila za prevoz putnika u javnom saobraćaju i za ulaganja u putnu infrastrukturu. Za tu oblast, precizirao je, namenjeno je 53 milijarde dinara.

Vesić je rekao da je sedam milijardi obezbeđeno za kupovinu novih vozila za javni prevoz.

Foto: Printcreen/YouTube/TRANSIRA

- Kupićemo 100 zglobnih autobusa, 40 novih trolejbusa i deset novih elektroautobusa. Ove godine smo kupili 244 nova autobusa, a sa ovih 150 vozila koja ćemo nabaviti, izaćićemo skoro na 400 - rekao je Vesić. Kako je dodao, kada ta vozila budu u gradskom saobraćaju prosečna starost vozila u gradskom saobraćaju biće ispod pet godina što je evropski standard, a 2013. godine je bila skoro 13 godina.

Vesić je istakao da će biti izgrađeno 17 novih vrtića a kad su u pitanju socijalna davanja, planirana su sredstva u iznosu od skoro pet milijardi dinara što je, dodao je, za 2,57 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

- Naša politika se zasniva na prinicipu da su nam građani na prvom mestu - rekao je Vesić i dodao da se danas govori o stabilnosti, investicijama, podršci ugroženima i brizi za društvo, a da je pominjanje budžeta u vreme bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa bilo sinonim za bankrot, dugove, korupciju, lopovluk i sumnjive tendere.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Dragan Đilas

- Mi i danas vraćamo kredite koje nam je on ostavio, 1,2 milijarde evra kredita nam je ostavio. Ove godine ćemo vratiti 28 miliona evra, a za taj novac smo mogli da izgradimo 14 škola - rekao je Vesić u gradskom parlamentu.

- Danas razgovaramo o budžetu Grada Beograda, najvećem u njegovoj istoriji. Diskutovaćemo o tome u koje ćemo projekte ulagati, koji resori će se u kojoj meri razvijati i šta su to danas strateški ciljevi za razvoj našeg grada - rekao je Vesić.

Naveo je i da je više od 3.000 građana poslalo predloge i sugestije na nacrt budžeta i istakao da budžet Grada Beograda za 2020. godinu iznosi oko 143 milijarde dinara.

Najveća povećanja prihoda u gradski budžet su, pojasnio je, ostvarena iz prihoda od poreza na imovinu, dobiti javnih preduzeća i poreza na lični dohodak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Đeka

29.11.2019 17:19

Očekuju da Beogradjanima drugi plate obilaznicu. A oni imaju pare kao da su država.

Odgovori 11 0
Vojvoda

29.11.2019 17:30

Ovaj se hvali brojem autobusa a saobraćaj u kolapsu svaki dan. Puteve i obilaznice da im drugi prave i proširuju.

Odgovori 11 0