Beograd dobija novu dečju kliniku: Gradonačelnik Radojičić otkrio gde će se graditi "Tiršova 2"!

Autor: Republika

Vesti

20.11.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je povodom Svetskog dana dece da je našim najmlađim sugrađanima neophodna nova dečja klinika, to jest "Tiršova 2".

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Radojičić

On je naglasio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica, međutim, iz nekog razloga taj projekat nije realizovan. Postoji, kako je rekao, nejasnoća zašto se bolnice za odrasle pacijente mnogo brže i lakše grade nego dečje bolnice, ali  je najvažnije da su se sada stekli uslovi za to. Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za "Tiršovu 2" na kraju Deligradske ulice, što znači da je realizacija ovog projekta sve bliža. 

- Lokaciju su birali stručni ljudi, ali je bilo važno i da se ispune određeni kriterijumi. Prva stvar koja je pomogla da se ova lokacija izabere jeste da ljudi koji žive sa ove strane reke imaju vrhunsku dečju kliniku. Drugi razlog jeste taj da "Tiršova 2" ima direktan izlaz na auto-put u dva smera. Biće napravljen i kružni tok, a postojaće i isključenje sa auto-puta samo za "Tiršovu 2". Takođe, iz centra grada pacijenti će imati pristup iz pravca Deligradske ulice. Treći razlog je taj što je blizu i Ginekološko-akušerska klinika, tako da deca koja se rode sa najtežim komplikacijama mogu odmah da se leče ili operišu na novoj klinici - rekao je Radojičić i dodao da je cilj da se nova zgrada uklopi u mesto gde će se nalaziti, a zato su važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

Foto: Tanjug
Foto: Ilustracija

On je istakao da će ova bolnica biti vrlo savremena, s obzirom na to da će biti urađena prema primeru najnovijih bolnica u Evropi, koji će služiti kao model projektantima da bi se odabrala najbolja moguća opcija.

- Nova dečja bolnica nalaziće se na više od trideset hiljada kvadrata, sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, a oprema najnovija, te će najsavremeniji standardi definitivno biti zadovoljeni. Četiri podzemne etaže, površine oko 28 hiljada kvadrata, obezbediće parking mesta za 600 automobila - rekao je Radojičić i dodao da je planirano rušenje postojećeg objekta na lokaciji tokom zime kada kreću pripremne aktivnosti na terenu za samu izgradnju.

- "Tiršova 2" trenutno je u fazi izrade urbanističkog projekta, a istovremeno se završava studija izvodljivosti. Odvijaće se u četiri faze - u prvoj je planirano rušenje postojećeg objekta, u drugoj izgradnja saobraćajnice, pripremni radovi su u trećoj, a četvrta faza je gradnja. Priprema lokacije počeće tokom zime, a izgradnja na proleće 2020. godine - naveo je Radojičić i zaključio da "Tiršova 2" ne predstavlja samo veliki projekat već i potpuno nov pristup malim pacijentima u modernoj bolnici, kakve imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta. 

Komentari (1)

Loading