Zagađen vazduh može dovesti do hroničnih bolesti pluća

Autor:

Vesti

28.10.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima švajcarskog sajta AirVisual, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, srpska prestonica juče se još jednom našla na neslavnom prvom mestu, sa oznakom crveno, što znači nezdravo.

Foto: Ilustracija

To znači da je Beograd dva dana zaredom grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti, a ni prethodnih dana situacija nije bila mnogo bolja. Isto su pokazala i merenja naše Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je juče bio jako zagađen u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva i Subotice. Sa oznakom peti, najveći stepen aerozagađenja koji meri ta agencija. Stručnjaci objašnjavaju da su za štetne materije u vazduhu odgovorni nekvalitetni automobili i fosilna goriva u termoelektranama, ali i lepo vreme, neuobičajeno za ovo doba godine. Međutim, u narednih nekoliko dana, sa prvim zahlađenjem, vetrom i kišom, što bi prema najavama meteorologa trebalo da bude od utorka, aerozagađenje će se smanjiti. To tvrdi Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

IZNAD PROSEKA

RepublikaFoto: yoututbe.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Tanja Radosavljević

- U Srbiji je najdominantnija proizvodnja energije i individualna ložišta u procentu 70, dok je saobraćaj odgovoran za preostalih 30 procenata emisije zagađujućih materija u vazduh. Ono što je specifično za ovaj period su temperature koje su iznad proseka za ovo doba godine, što stvara veliki atmosferski pritisak, koji doprinosi da zagađenje već nekoliko dana stoji. U narednih nekoliko dana, sa dolaskom hladnijih dana, vetra i kiše, aerozagađenje će se smanjiti - kaže stručnjak.

Gradski zavod: Stanje nije alarmantno

U Beogradu je došlo do povećanja količine zagađujućih materija usled aktuelnih meteoroloških prilika, ali situacija nije alarmantna, rekao je doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Andrej Šoštarić i dodao da je takva situacija uobičajena za klimu Beograda i da se događa nekoliko puta tokom godine.

- Svi podaci dobijeni sa automatskih mernih stanica se slivaju na server Gradskog zavoda, gde se vrši obrada podataka i na svakih sat vremena na osnovu podataka iz prethodnog sata objavljuje se indeks kvaliteta vazduha- pojasnio je Šoštarić.

Pulmolog dr Tanja Radosavljević objašnjava za Srpski telegraf šta je to zapravo opasno u vazduhu, te savetuje da se svaki izlazak iz kuće svede na minimum, kao i fizička aktivnost.

OPASNI TEŠKI METALI

- Opasni su, pre svega, sumpor-dioksid, ozon i teški metali. Najveći problem je što se oni vezuju za određene sitne čestice PM10 i PM2,5. Upravo navedene čestice, združene sa drugim zagađivačima, veoma su kritične za pluća jer mogu da dovedu do pojave bronhijale astme, a takođe pogoršaju stanje kod pacijenata koji već muče muku sa disanjem. Aerozagađenje je odgovorno za nastanak hroničnih bolesti pluća koje mogu da dovedu do toga da čovek mora da koristi i kiseonik, pojavu karcinoma, a pogoršava i stanje ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti - kaže doktorka.

13 osoba dnevno u Srbiji umre od raka pluća

U borbi protiv zagađenog vazduha nema mnogo opcija, dodaje Radosavljevićeva, ali ističe šta bi trebalo da uradimo kako bismo koliko-toliko sačuvali zdravlje.

- Nosite isključivo nanomaske jer jedino one mogu da zaustave sitne štetne čestice. Provetravajte prostorije isključivo kasno noću. Nemojte bez potrebe izlaziti napolje kada je zagađenost visoka, a teže fizičke aktivnosti svedite na minimum - savetuje pulmolog.

Šta izaziva aerozagađenje

- Automobilski gasovi

- Loženje u domaćinstvima

- Termoelektrane

Kako se zaštititi

- Nosite isključivo nanomaske

- Provetravajte prostorije kasno uveče

- Ne izlazite iz kuće kada je zagađenje veliko

- Izbegavajte fizičku aktivnost

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading