VMA dobija od ambasade SAD vrednu opremu za suzbijanje HIV/AIDS!

Autor: Tanjug

Vesti

30.11.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Svetskog dana borbe protiv side, ambasador SAD Kajl Skat posetio je danas Vojnomedicinsku akademiju i najavio donaciju opreme za suzbijanje HIV/AIDS u vrednosti od oko 50.000 dolara.

RepublikaFoto: wikimedia.org
VMA

Donacija se sastoji od preventivnih artikala, dijagnostičke i opreme za praćenje efikasnosti lečenja HIV pozitivnih pacijenata, kao i laboratorijske opreme kojom se obezbeđuje bezbedna transfuzija krvi.

Donacija je deo Programa za prevenciju HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD - globalne inicijative u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje, saopštila je američka ambasada.

Ministarstvo odbrane Srbije i Vojnomedicinska akademija su kroz ovaj program od 2006. do danas, kako se navodi, primili kroz donacije opremu u vrednosti preko 1.118.000 dolara. 

Pomoć je usmerena na razvoj laboratorija za dijagnostiku i testiranje na HIV, obuku medicinskog osoblja i kupovinu opreme potrebne za primarnu prevenciju. 

Ovom donacijom se potvrđuje posvećenost Ambasade SAD i Ministarstva odbrane SAD da podrže Vojsku Srbije i srpsko društvo u celini na polju javnog zdravlja.

Svetski dan borbe protiv side se obeležava 1. decembra kako bi se podigla svest o pandemiji side i izrazilo žaljenje za onima koji su umrli od ove bolesti, podseća se u saopštenju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading